събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Зам.-омбудсманът Диана Ковачева за разговорите с холандските власти по спасяването на Атила Карбанов

Зам.-омбудсманът Диана Ковачева за разговорите с холандските власти по спасяването на Атила Карбанов

В „Честно казано“ продължаваме да разискваме обстоятелствата около историята с отвличането на малкия Атила Карбанов. След като по темата ни гостува бащата на момчето Николай Карбанов, както и Милена Дянкова, началник на отдел в Агенцията за закрила на детето, днес разговаряме със зам.-омбудсманът и бивш правосъден министър Диана Ковачева относно разговорите с холандските власти за спасяването на 11-годишниото вече момче, което се намира в Холандия.

Ковачева разказа, че са писали до омбудсмана на Холандия с молба да провери случая и за съдействие, но отговорът е бил, че е ангажиран съдът и омбудсманът няма право да се намеси. Днес е имало разговори и с бащата, на който са били предложени смислени, според нея, идеи за това как би могла да реагира държавата в подобни случаи на родителско отвличане.

Ковачева подчерта, че проблемът с тях е сериозен, но не е само наш, а международен, като у нас често граничните власти биват подвеждани с фалшиви декларации, които те нямат механизъм да проверят. Една от идеите е да се създаде система за връзка между нотариусите, които ги издават, и граничните власти. Омбудсманът би могъл да прати таква препоръка към правосъдния министър.

Става дума за частно-правни отношения, а в такива държавата трудно се намесва, отбеляза все пак Ковачева.

Холандия казва „не“ не само на бащата, но и на българския съд, обясни още зам.-омбудсманът. Става дума за европейски регламент, който изисква автоматични признавания на съдебни решения. Предполагаме, че холандския съд търси най-добрия интерес на детето, добави тя.

Чуйте целия разговор с Диана Ковачева:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …