понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Зам.-министърът на отбраната: Не коментирам политиката в съседни страни, не ме касае пряко

Зам.-министърът на отбраната: Не коментирам политиката в съседни страни, не ме касае пряко

Министерството на отбраната има капацитет да изпрати колкото е необходимо военнослужещи на българо-турската граница в случай на промяна на средата. Към момента обаче няма такава необходимост.

Това заяви в еМисия България зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов в разговор за събитията на границата, имиграционния натиск и сложните геополитически отношения между държавите от НАТО.

Той уточни, че след промяната на закона към охраната на границата са включени над 300 военнослужещи, които патрулират на ротационен принцип заедно с „Гранична полиция“, и около 70, които осигуряват логистична подкрепа. Чакаме се помощ и от „Фронтекс“.

Зам.-министър Исмаилов се съгласи, че ролята на армията е във фокуса на общественото пространство не само заради ситуацията на границата, но и заради изключително динамичната среда на сигурност.

Телената ограда е само един от елементите на защита, но политическите и дипломатически отношения са другият стълб, който да гарантира предпазването на България от потенциална имигрантска вълна, отбеляза той. Според Исмаилов правителството прави необходимото.

Запитан възможно ли е Турция да осъществи заканата си да залее с имигранти Европа, зам.-министърът отвърна, че се надява да не се стига дотам, като напомни, че с ЕС има споразумение и продължаващ диалог.

Исмаилов бе помолен да коментира и посещението в Турция на своя съпартиец Касим Дал – зам.-председател на Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД), която е част от Реформаторския блок. Дал беше в Истанбул за милионния митинг в подкрепа на властта, в лицето на президента Реджеп Ердоган, което пък предизвика вълна от критични реакции у нас.

На въпрос дали е съгласен с „демокрацията“ по турски, така както тя се осъществява след проваления опит за преврат в страната, той заяви, че мнението му няма значение и не обича да коментира наши съседки и вътрешнополитическите им действия, „които не го касаят пряко“. Но като гражданин на ЕС, естествено, че аз съм за демокрацията и основните права и свободи на гражданите при върховенство на закона, добави той.

Зам-.министърът на отбраната коментира още нуждата от превъоръжаване и на сухопътните ни войски, които по думите му трябва да изпълняват около 90% от задълженията на армията, както и предстоящото между 9 и 16 септември общо българо-американско учение за охрана на въздушното ни пространство, което е изцяло за сметка на гостите.

Чуйте подробности в целия разговор с Орхан Исмаилов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …