петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Зам.-министърът на образоването: Новият закон поставя ученика в центъра

Зам.-министърът на образоването: Новият закон поставя ученика в центъра

Липсата на добра и последователна квалификация на учителите и занижената през последните години грамотност на учениците са двата основни проблема в българското образование, с които дълго трябва да се работи. Това заяви в еМисия България зам.-министърът на образоването Диян Стаматов.

Той припомни, че само след пет дни влиза в сила Закона за предучилищното и училищното образование, който по думите му е очакван изключително много от цялото българско учителство, от учениците и най-вече от обществото.

Според него промяната, която той носи – в сравнение с всички предишни, е насочена най-вече към ученика, докато във все още действащия закон центърът на образователната политика е твърде разнопосочен.

Според новия закон, по думите на зам.-министъра, ученикът трябва да бъде поставен на такова ниво, че да се чувства и удобно, но и да бъде грамотен и да получи необходимите знания.

Нещо, което обаче може да се случи в нашата страна единствено и само ако учителят е на съвременно ниво, подчерта Стаматов в добавка. Това значи, че учителят трябва да бъде много високо квалифициран, като това се случва постоянно и ежедневно и за него не се пестят никакви средства, уточни той.

В близките няколко години около 45 хил. учители ще трябва да излязат в пенсия и на тяхно място Стаматов се надява да дойдат хора от новото поколение българи, които носят нов заряд и не са обременени от миналото.

Зам.-министърът се съгласи, че учителската професия е сред малко желаните и уважаваните у нас и трябва да се работи доста за повдигане рейтинга й. Той обаче не се ангажира с цифри или срок, в който да бъдат увеличени учителските заплати, ала изрази надежда това да се случи в началото на следващата година.

Диян Стаматов коментира и представената миналата седмица нова система за оценяване на знанията, която той определи като една от последните големи промени. По думите му тя има за цел да даде възможност за много по-голяма свобода на учителя да избира начина на оценяване, най-вече за учениците от първи до четвърти клас, както и за по-малка натовареност при извършването на изпитванията.

През следващите години залагаме и на една много стабилна подкрепа за изоставащите ученици по отношение на основните базови компетентности, каза още Стаматов. Чисто практически се дава възможност за повече часове с тези групи, а от друга страна развиване на целодневната форма на обучение, добави той.

По думите му е сменена изцяло и системата на подготвяне на самите учебници – ако досега водещи са били академичните преподаватели, то сега са учителските кадри, а това по думите му ще гарантира по-голяма достъпност на материалите.

Не трябва да се забравя обаче ролята и подкрепата на семейството и обществото, тъй като усилията само на учителя съвсем не са достатъчни, заключи зам.-министърът.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. учителка

    Странно е, че се разчита на младите учители. Аз пък се страхувам от тях. Болшинството от тях са неграмотни. Като зная с какви оценки от матурата ги приемат ВУЗ-овете и как и те са гладни за студенти, как дори да ги скъсат на изпит, на поправката всички минават, наистина се страхувам от младите учители.