четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Зам.-министър Васил Грудев с опровержение на твърденията за далавери в ДФ „Земеделие“

Зам.-министър Васил Грудев с опровержение на твърденията за далавери в ДФ „Земеделие“

Бившият шеф на ДФ „Земеделие“ Мирослав Николов и неговата заместничка Виолета Александрова гостуваха в предаването „Просто Диков“ миналата седмица за първи път след уволнението си. Двамата направиха смущаващи твърдения – че настоящото ръководство начело с Румен Порожанов е нелегитимно, тъй като не са били спазени всички процедури, както и че сертифициращият орган по европейската програма за селските райони не е признат от Брюксел и под угроза са няколко милиарда лева, вече изплатени от държавния бюджет.

В днешното предаване даваме право на отговор в защита на позицията на Министерството на земеделието и храните на зам.-министър Васил Грудев.

След като обясни функцията на сертифициращия орган, той припомни, че този, за който е станало дума в предишното предаване, е бил доста дълго време забавян през 2013 г., което е поставило под опасност работата му, но всички процедури са били приключени.

Заварих спряна и обжалвана процедура, като цялата поръчка бе за 4 млн. за три години (при кабинета Орешарски), а в последствие, когато прекратихме процедурата, цената, до която стигнахме за избор на сертифициращ орган, бе 400 хил. годишна цена, изтъкна Грудев.

Всичко това доведе до забавяне в работата на сертифициращия орган и този, който започна в последствие, имаше много малко време да извърши своята работа, добави той. По думите му именно то е породило допълнителни въпроси от страната на ЕК.

Васил Грудев показа и документи, според които ЕК изисква само допълнителни проучвания до уравняване на сметките. Средствата са изплатени на държавата, но подлежат на счетоводна заверка на по-късен етап заради допълнителната проверка.

Цялата тема се върти около една грешка, изчислена от сертифициращия орган в размер на 6 млн. евро, обощи той, като даде допълнителни обяснения. ЕК е изчислила, че на страната следва да бъде наложена санкция от 23 млн. евро, но ние решихме да не го приемем, добави Грудев.

От разходи, сертифицирани от органа, е възстановена цялата сума, категоричен е той и показа документи.

По думите на Грудев за последните две години общите средства по двете директни плащания и програма за развитие на селските райони възлизат на около 3,6 млрд. лева, като всичко е възстановено. Той обаче все пак уточни, че 600 млн. лв. са били платени авансово миналия декември по линия на директните плащания на площ и все още не са получени. Извън тях имаме 89 млн. евро, които чакаме, добави той.

Чуйте подробности за цифрите в целия разговор, както обяснения за това, че къщите за гости са били спрени по настоящата програма за селските райони.

Вижте и интервю с Томислав Дончев за това има ли неуредени сметки с Брюксел и за това дали ще се връщат пари от селските стадиони:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …