събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Зам.-министър Диян Стаматов за неизвинените отсъствия и новото оценяване на матурите

Зам.-министър Диян Стаматов за неизвинените отсъствия и новото оценяване на матурите

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов коментира проблемите, които назряват в началото на учебната година с извинителните бележки за отсъствия и внесе разяснения около новия начин на оценяване на матурите, което ще става с точки. Диян Стаматов отговори и на зрителски въпроси директно в ефир в предаването еМисия България.

„Тези промени са все още в процес на предложения. Те се приемат доста противоречиво. Голяма част то директорите и учителите на големи гимназии съвсем естествено приемат това предложение доста позитивно – там е големият проблем“, коментира зам.-министър Стаматов.

Той обясни, че практиката на извиняване на отсъствия с медицински бележки е утвърдена и вече се е наложила. „В един момент започва продажба на бележки и всички дълго време си затваряме очите. Голяма част от учениците започват да боледуват от остри вирусни заболявания“, добави заместник-министърът.

Той посочи, че има и по-малки училища, в които комуникацията между родители и класен ръководител е всеки ден поне по два пъти. Предложенията са насочени предимно към учениците между 5 и 12 клас. „Не се приема от личните лекари с отворени обятия и се търси начин да се заобиколи. Имаме все пак голяма група, почти 6000 ученика за миналата година, които отпадат от системата на образованието. Станало е постепенно – с неизвинени отсъствия, неинформирани родители, трупани отсъствия. Имаме и голям брой ученици с извинени отсъствия“, подчерта зам.-министър Стаматов.

Зрителката Господинова посочи, че е учителка от 35 години и попита зам.-министъра дали е бил някога редови учител. Той посочи, че е бил и доскоро е бил и директор на голямо училище. „Всеки един учител и голяма част от директорите са много съвестни, но когато дойде една купчина от фалшиви медицински бележки, тогава има проблем. Ако тръгнем към т.нар. голяма документация – образователното министерство изисква в началото на всеки месец точна статистика за броя на неизвинените отсъствия на всеки ученик. Това се изисква, защото всеки ученик получава детски добавки до определена възраст. Ако отсъствията са повече от 5, те се спират. За първи път се координират действията и тези средства отиват в училището, което е констатирало това“, разясни Диян Стаматов.

Той отговори и на още два въпроса на зрители – Кога се налага наказанието за преместване в друг клас? Какви са наказанията за ученик при три закъснения за час? „Новото е, че няма думичката закъснения. Няма такъв момент вече и педагогическите колективи ще преценяват каква да бъде санкцията. Отсъствията не би трябвало да са право на ученика“, коментира Стаматов.

Той коментира и новия начин за оценка на матурите и кандидатстването в гимназии след 7 клас. „Дадена е максимална свобода на учебните заведения, но предметите като балообразуващи трябва да отговарят на типа на гимназията. Разнообразието в предметите се определя от педагогическия съвет, но трябва да е близко до профила на гимназията“, подчерта заместник-министърът.

Стаматов каза, че за всеки изпит има ученици, които се подготвят много добре и други, които не са добре мотивирани. „Всеки един от учениците трябва да намери своето правилно място въз основа на тези оценки. Изпитите са български език и математика. Това са оценките, които се вземат под внимание. За частните уроци има много мнения. Ако един ученик желае да има добро образование, той трябва да положи усилия това да се случи. Частните уроци не са гаранция за успех. Те много често запълват някои дефицити, които са преподавани в училище, но не са усвоени там“, добави Стаматов.

Той отговори и на зрителски въпрос на преподавателка в хуманитарната гимназия във Варна, която попита дали важат правилата за брой часове на ден и посочи, че там часовете са по 8.
„Броят на часовете в отделните етапи е различен. Това е една от изключително добрите гимназии в страната и е с доста широк диапазон профили. Освен това броят на часовете в нея със сигурност е повече отколкото на други места. Там има и много свободно избираеми предмети. Това означава, че тези ученици когато завършат, ще имат много стабилна подготовка. Но часовете в гимназиален етап трябва да бъдат между 6 и 7 на ден“, добави Диян Стаматов.

Чуйте целия разговор със заместник-министъра на образованието Диян Стаматов и вижте отговорите му на зрителските въпроси в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …