вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Зам.-главният мюфтия: Отъждествяването на исляма с терора не цели благото на човека

Зам.-главният мюфтия: Отъждествяването на исляма с терора не цели благото на човека

Опитите за отъждествяване на ислямската религия с терора целят съвсем други неща, а не благото на човека.

Това заяви Ведат Ахмед, заместник-главен мюфтия, в интервю за Би Ай Ти.

По думите му, едни целят икономически облаги, други – политически облаги.

„В никакъв случай тези, които отъждествят ислямската религия и изобщо религията с терора, не целят благото на човека“, категоричен е той.

Ведат Ахмед допълни, че трябва да се търси причината за радикализирането, но не и в религията.

„Това е най-лесният начин за избягване от проблема. Именно за това в момента на преден план излиза ислямът, на следващ план излизат другите религии.

Но проблемът не е в религиозните убеждения на хората,

а в социалната система, в икономическата система, в политическата система. Там, където няма доверие в политическата система, хората търсят алтернативи. Там, където няма доверие в държавата, хората търсят алтернативи“, подчерта той и допълни, че сме свидетели на подобно поведение и в последните дни.

„Когато едни хора нямат доверие в държавата и излизат да гонят, да търсят, да хващат бежанците. Утре, вдругиден, те ще излязат да гонят нас, вас, другите, които не са тяхното мнение“, категоричен е зам.-главният мюфтия.

По думите му в исляма на първо място е опазването на човешкия живот.

„В никакъв случай ислямската религия не би одобрила, напротив, винаги би заклеймила и се възпротивила, възпрепятствала, всякакви терористични действия.

Защото терорът е посягане на човешкия живот, което е на най-високо място в ислямската религия“, каза още той.

„Първото нещо, което бих желал да им кажа е, че не го правят в името на Бога, защото Бог не иска такова нещо. Защото и в свещения Коран, и в Библията, и в другите книги на различни религии, е написано – не убивай. Едно от първите поверия е не убивай човек, който Бог му е дал живот. А друго, което би трябвало да се обясни, е че хората, които биват убивани, са хора като нас. Може да имат различни вярвания, може да имат различни виждания, но винаги с тях може да се седне, да се говори, дори и да бъдат убедени, ако правят нещо, което не е правилно, защото те смятат, че тези хора са неверници, че не са в правия път, но те също могат да бъдат убедени“, посочи Ведат Ахмед.

Той подчерта, че ислямът забранява убиването на неверници.

„Няма такава повеля в ислямската религия. Т.е. убивайки ги, тези хора отнемат правото им да се запознаят с истинската вяра“, каза той.

Ведат Ахмед коментира и значението на покриването на жените и носенето на бурки.

„За нас не е толкова важно каква ще бъде формата. Важното е да има принципи, а те са поставени от ислямската религия. Вече дали някой ще се покрива с бурка, дали ще се покрива със забрадка, естествено, за нас от главното мюфтийство, задължителното покриване на жените включва ръцете и лицето“, каза Ахмед и подчерта, че

самият той не одобрява носенето на бурка.

Той посочи още, че понякога и бурката може да се превърна от ислямската гледна точка в забранено облекло.

„В момента става въпрос за 20-30-50 души в България и те привличат вниманието на медиите по някакъв начин. Те или трябва да се скрият, ако наистина е така, или пък не трябва да парадират с това“, каза Ведат Ахмед.

Той заяви, че забраната обаче може да доведе до налагането на мода за носене на бурки.

„Един рестриктивен закон няма да бъде в полза на намаляването на бурките, в никакъв случай“, категоричен е зам.-главният мюфтия.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …