вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Залавянето на Васил Левски – предателство или политическо убийство

Залавянето на Васил Левски – предателство или политическо убийство

В деня, в който честваме 180 години от рождението на Васил Левски, в „Честно казано“ дискутираме дали залавянето на най-светлата личност в българската история е плод на чисто предателство или внимателно подготвено политическо убийство.

Темата в студиото коментираха писателят и журналист Росен Янков – автор на книгата „Предателите на Левски“ и историкът и юрист Янко Гочев, написал мащабния труд „Убийството на Левски. Виновниците“, в който развенчава едни от най-големите митове около Апостола на свободата.

„Няма нищо страшно Левски да е бил предаден – това е присъщо на всеки човек. Въпросът е дали ще се удържиш да не го направиш или ще се поддадеш“, коментира Янков.

„Клеймо над българския народ няма – проблемът с предателите на Левски е, че колкото повече ги оневиняваш, толкова повече кал трябва да хвърляш срещу Апостола. Аз смятам, че Левски е предаден дори от руснаците – граф Игнатиев е можел да го спаси, но те просто са го изоставили“, допълни още журналистът.

„Две глави от моя труд са посветени на правната материя по онова време. Противно на някои твърдения, тогава в Османската империя е действал цял имперски наказателен кодекс, който се е прилагал и в България след Освобождението. Процес срещу Васил Левски обаче никога не е имало, имало е заседания на комисии“, коментира Гочев.

Вижте цялата дискусия за предателството на Васил Левски в следващото видео!

 

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

Един коментар

 1. Дървосекачът

  Определено, г-це Кулезич/БиАй ! – неминуемо Е комбинация от И-двете неща/Свинства .
  …и понеж Виждам че И Ралин Jr. , че И Jr.Jr. – СА при Вас с де-факто Идентично Послание от БайРадой :
  – Слагайте киноромана В-Заедност с нещата от г-дата Гочев&Янков !
  , а Васко – Да сложи Музиката !
  (Успех !)
  ––-
  Апостолът – Предоверяването-му го Съсипа. …колкото до Пътят-Ни Днес – Е ЕдинЕдинствен ! :
  –> Двустъпковата !!! Ние. Всички. Заедно.