неделя , 22 юли 2018
Начало / Жива връзка / Захарина Савова разкрива защо когато сме тъжни посягаме към шоколада

Захарина Савова разкрива защо когато сме тъжни посягаме към шоколада

Психологът Захарина Савова гостува в студиото на „Жива връзка“ и коментира стреса, причините за него и как той може да отключи т.нар. емоционално преяждане – честото посягане към хладилника след напрегнат ден, без да сме гладни.

„Това състояние важи малко повече за жените, отколкото за мъжете. Жените са по-емоционални и по-трудно контролират емоциите си. При мъжете има друга тенденция, която се състои просто в много хранене“, обясни Захарина Савова. Тя посочи, че посягаме към храната, когато сме много изморени, изтощени и това е най-бързият и лесен начин за приемане на енергия.

„Често пъти посягаме към храната, когато сме самотни, тъжни или не сме могли да реагираме на някой, който ни е ядосал. Емоционалното хранене или желанието да се храним в едни такива състояния се появява много внезапно, много трудно можем да го контролираме и обикновено е към определен вид храна. Ако хапнем нещо друго, то не върши работа“, обясни психологът.

По думите й, най-често хората посягат към шоколад, пица или месо. При различните състояния се отключва желанието за различен вид храна. Когато сме тъжни, предпочитаме сладките храни. Когато сме гневни или тревожни по-често посягаме към въглехидратни храни.

Савова посъветва зрителите да се смеят по-често, дори и насила. Тя даде и няколко съвета как да се справим с емоционалното преяждане. „Когато сме гневни, няма нищо страшно да се разкрещим или да стиснем силно ръце. Дихателните практики са много полезни. Дълбокото дишане означава в тялото да влезе повече кислород, който води до успокояване и подобряване на метаболизма“, посочи Савова.

Психологът каза, че най-доброто нещо, което може да се направи, е да се направят физически упражнения или най-лесно разходка. Тя обясни и как да се откачим от влиянието на енергийните вампири и как да се научим да контролираме по-добре емоциите си.

Чуйте целия разговор със Захарина Савова в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …