понеделник , 18 юни 2018
Начало / Жива връзка / Задава ли се нова Европа и къде е мястото на България – коментира Любов Панайотова

Задава ли се нова Европа и къде е мястото на България – коментира Любов Панайотова

В настоящия момент ЕС се конфронтира с една визия, която е съвсем различна от тази, към която България и всички страни от бившия соцблок искаха да се присъединят в началото на 90-те, заяви в „Жива връзка“ директорът на Европейския институт Любов Панайотова.

Тя коментира новината за предстоящата на 6 март среща на високо равнище във Версай във формат Германия, Франция, Италия и Испания по покана на френския президент Франсоа Оланд. Очаква се те да обсъдят обща позиция за по-тясно сътрудничество и визия за бъдещето на ЕС след напускането на Великобритания.

„В момента визията за Европа в някои от тези (от бившия източен блок – бел. ред.) страни е на ксенофобия, ограничаване, защита, издигане на нови стени и бариери, възстановяване на граничния контрол, което е несъвместимо с това на старите страни членки и затова те с абсолютно право и авторитет искат да потърсят свое собствено сигурно виждане за солидарност, което да може да продължи развитието на ЕС.

България, за съжаление, ако не заеме по-инициативна позиция, ако не се дистанцира от определени крайни виждания, каквито олицетворява унгарският президент Виктор Орбан, а оттам и Словакия и Полша, които са в същата орбита, ще останем не само в периферията, но в периферията на периферията. Ще бъдем обречени да бъдем с една много различна скорост в ЕС“, прогнозира Панайотова.

Радикализацията на българското общество е факт и са нужни много повече широки обществени дискусии за толерантност и антидискриминация, подчерта също така те.

Панайотова отбеляза, че в предстоящата среща в четворен формат се вижда ясно, че става дума за нов формат, в който не е поканена и няма присъствие на нито една държава от Източна Европа и от т.нар. голямо разширяване.

Според Панайотова това е показателно за виждането, което председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е споделил миналата седмица пред студенти в един от големите университети на Белгия: че именно това е вече виждането за бъдещето на Общността – Европа на различни скорости.

Европа е минавала през много кризи, но това е Кризата, смята Любов Панайотова, отбелязвайки, че мигрантската вълна тепърва започва, има проблеми с тероризма и сигурността на гражданите, със състоянието на Еврозоната и предстоящите важни избори в Германия и Франция.

Панайотова каза още, че много скоро ЕК ще издаде бяла книга за това какво означава Европа на много скорости, като подчерта, че те не са просто две – каквито виждаме в момента със страните във и извън Еврозоната, а много повече. Според нея все пак това не означава, че трябва да променяме основополагащи договори на Общността.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    Внимавайте с ‘наште’ и ТроянскоКонието-им, БиАй !
    – аз-сиромахът ли да ви Уча #КОЙ/И СА те ?!
    (Я й Вижте куркулумШитчето/биографията на тов. Панайотова ! …че И на Предходното-й Поколение….че И на сестра-й …че И на Следващите-им Поколения)