вторник , 19 юни 2018
Начало / Коментар / Задължението да гласуваш – политически арест на свободния избор
Илия Вълков

Задължението да гласуваш – политически арест на свободния избор

Политическото „пробутване“ на задължителното гласуване като „граждански дълг“ е проява на изключителна обида към свободния избор и гражданското съзнание на избирателите. Не е подигравка, а процес, който ще доведе до крайна точка на омерзение в политическата система, тотално обезверяване и изолиране на цели социални групи (не само млади хора) от политическия живот на страната.

Когато през 2001 г., с овластяването на НДСВ, се заговори за „разбиването“ на двуполюсния модел, двама социолози обявиха края на „прехода“. Цикълът от политически кризи от 2013 г. насам заявиха моралния модел на избори до дупка – като „очистително“ за политическата ни система, който обаче се изроди в поредното усещане за избора на „по-малкото зло“. И този избор се отнема с промените в Изборния кодекс, които се налагат от ГЕРБ и Патриотичния фронт.

Ако бъдат приети и от парламентарната зала, това ще доведе до по-голямо огорчение, понижаване на крехкото доверие у политици и институции (фокус към Народното събрание), но не и до сериозно – „шамаросващо“, понижаване на избирателната активност. Политическите сили все повече се превръщат в огромни работодатели чрез местната власт и контрола върху еврофондовете – разчитат повече и повече на „партийните ядки“, негативният вот се обира от временни „безалтернативни активности“, корпоративното гласуване вече не прави впечатление, а амбицирани политически сили имат сериозно присъствие и сред етническите малцинства.

Поредните промени в изборното законодателство показват покъртителен цинизъм, който ще доведе до желани ефекти. Да гласуваш – се превръща в „граждански дълг“, задължен по административен път (неучастие в избори води до дерегистрация от избирателния списък). В България да имаш досег с администрацията е същинско наказание, особено, ако трябва да попълва и подаваш документи през гишета.

„Изваждането“ от избирателните списъци ще ограничи изборите до борба между „партийните ядра“ и ще доведе до предизвестената победа на формации, които „дават“ работа и обществени поръчки. Разочарованието в „политическата класа“ ще се затвърди в омерзение, апатия и още по-голямо нежелание да се „упражни“ правото на глас, гарантирано и от Конституцията (чл. 42, ал. 1 Гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа.).

Задължаващото участие в избори показва изключително безсилие на партиите в парламента – вместо да се борят за признание и доверие, те налагат административни ограничения, граничещи с вкус на задължение.

Усещането за демокрация води със себе си информиран избор и свобода да избираш. Парламентарното мнозинство на 43-тия парламент наложи редица санкции и унизителни ограничения върху гражданите и данъкоплатците: за да се спре „източването на здравната каса“ – пациентите ще трябва да регистрират присъствието си с „пръстови отпечатъци“; министър Ивайло Московски поиска забрана на сайтовете за споделено пътуване; за да продължи с – „избирателите, които не са упражнили правото си на вот на предходния вот, ще бъдат дерегистрирани от избирателния списък“ (по Дневник.бг).

Информираният избор отдавна беше отнет, защото медиите се превърнаха в инструменти за политическо влияние. Свободата да избираш (макар и по-малкото зло) ще бъде „задраскана“ чрез административни ограничения. Извинението да се „изчистят мъртвите души“ от избирателните списъци ще превърне самият изборен процес в „мъртва душа“, като се санкционират и омерзените негласуващи. И откъдето и да го погледнеш, това е политически арест на свободния избор.

Вижте също

Чеверме-патриоти

Стигнахме дотук. По телевизора ни убеждават, че кренвиршите ни са от месо, а перилният препарат …

Един коментар

  1. Нямали кой да убие това чудовище в политическия живот Лютви Местан.Това е едрин ужасен враг на България.Мръсен турски агент.А той е помак,еничар.Каква е България да допуска етническа партия в Парламента?