четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Зад фестивала за хапливи документални филми в София

Зад фестивала за хапливи документални филми в София

Фестивалът за документално кино Sofia Biting Docs започва от 26 септември в столицата. На фокус е музиката и нейните провокации във филми, които задават въпроси по важни и хапливи теми за обществото. За всичко около фестивала разговаряхме със Здравко Григоров.

„Мрак и колорит можем да очакваме от фестивала. Затова е и Sofia Biting Docs – хапливи документални филми. Ще има и дискусии с публиката след филмите. Например, след „Велосипеди срещу автомобили“. Филмът дава гледаната точка на мегаполисите и как могат да съжителстват заедно велосипедисти и автомобили, показват се и двете гледни точки. С филма „Гласовете на Амазония“ ще покажем абсолютно непознат район за зрителите в Амазония, след него ще има повече презентация на момиче, живяло там, отколкото дискусия. Ще покажем и биографични филми за Принс, за Нина Симон и филм за Бионсе. Ще покажем специална изложба и документален филм и за Вацлав Хавел“, разказа Григоров.

Той отбеляза, че зрителите ще могат да видят и филма „Копнеж по стара Куба“, ще има разговор с българи, ходили в Куба преди 2010 г и такива, които са я посетили през тази година.

Филмите от фестивала могат да се гледат в 4 кина в столицата – Дом на киното, Културен център G8, Евро Синема и Чешкия център.

Повече за това, което можете да очаквате от фестивала за документалистика, вижте във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …