вторник , 19 юни 2018
Начало / Жива връзка / Забраната за лаптопи в полетите до САЩ може да засегне и Европа

Забраната за лаптопи в полетите до САЩ може да засегне и Европа

Възможно ли е Доналд Тръмп да забрани всички полети от Европа да пренасят лаптопи, таблети и други електронни устройства в ръчния багаж на пътниците от съображения за сигурност? По всяка вероятност – да. Това би означавало страхотни неудобства за пътниците, опашки по летищата и дори милиони долари загуби както за авиокомпаниите, така и за американския туризъм.

Заради тези мерки за сигурност чекирането ще бъде още по-сложно в случай, че трябва да предадете лаптопа си. Процедурата отнема време – описва се модел, цвят, състояние на машината, а повечето пътници носят със себе електронни устройства, когато пътуват с презокеански полети.

Засега забраната обхваща осем страни с предимно мюсюлманско население от Близкия Изток и Африка, където беше въведена през март. От министерството на вътрешната сигурност обаче възнамеряват да разширят ограниченията.

Повечето авиокомпании не носят отговорност, ако нещо се случи с устройството. Това означава, че ако любимият ви лаптоп, пълен със снимки, музика и навярно доста ценна друга информация се счупи, няма кой да ви върне парите. Единственият начин това да стане, е да си направите застраховка, но естествено ще ви струва допълнително.

Американски и европейски представители се срещнаха в Брюксел, за да обсъдят авиационната сигурност, но все още окончателно решение няма. Разширяване на забраната с цял един континент изглежда крайно сурово, но администрацията на Тръмп поставя безопасността над всичко.

Пътят със самолет от Европа до Америка е най-натовареният самолетен коридор в света. Повече от 350 полета излитат от Стария континент в посока САЩ всеки ден. Само разходите на посетителите от Великобритания, Германия и Франция за туризъм и самолетни билети към Америка са около 31 милиарда. В случай, че забраната бъде въведена в Европа, това означава, че тези цифри ще паднат драстично, по подобие на стойността на долара през последните дни.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …