петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / За задължителното гласуване като любов насила

За задължителното гласуване като любов насила

Протестен флашмоб срещу задължителното гласуване, което бе прието на първо четене с промените в Изборния кодекс миналия месец, се състоя пред парламента снощи. Внесеното от Патриотичния фронт предложение предвижда глоби за негласуващите, сред които лишаване от социални помощи за три месеца или санкция от 50 лв.

За мотивите и опасенията на противниците на задължителното гласуване в еМисия България разговаряхме с Аркадий Шарков и Димитър Карагегов от Българското либертарианско общество.

Гласуването е право на вот по конституция, а правото не може да бъде задължение, припомни Шарков, според когото е недопустимо да се слага и цена на гласа на всеки избирател.

Според него глобата би избила парите за партийните субсидии, тъй като иначе партиите не успяват да напълнят партийните си каси.

„Малко хора гласуват, защото нямат доверие и не виждат алтернатива. Как може да избираш задължително между партии, които не харесваш“, попита той.

Според Шарков идеята за активната регистрация на гласоподавателите е много добра, но ако я има, то смисълът от задължителното гласуване отпада. Според него, все пак, поне би могло да се заложи на позитивни стимули – като намаляване на данъците, например.

Димитър Карагегов цитира данни от изследвания в държави, където има задължителен вот, според които увеличаването не гласуващите не променя значително резултатите от изборите.

Той репликира аргументите, че по този начин ще се ограничи етническият вот и ще намалее електоралната сила на ДПС, с въпроса това ли е целта – да се произвежда желан от партиите резултат, вместо желанието на хората. Припомни също, че партиите имат изгода, тъй като това ще повиши субсидиите им.

Двамата събеседници се надяват ако задължителното гласуване мине и на второ четене, да падне в Конституционния съд.

„Най-добрият стимул е да произвеждаш добри политики“, заключи Карагегов.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …