сряда , 26 октомври 2016 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / За забравените минерални бани на София
BANI картинка 1

За забравените минерални бани на София

София е възникнала през Античността и се е развила благодарение на своите минерални извори. Днес столицата има около 42 минерални извора с 8 различни вида вода. Най-емблематичните минерални извори и бани на София обаче са неизползваеми. Сгради, паметници на културата, са заключени, рушат се, изчезват потънали в забрава.

Някога в София е имало 11 минерални бани, а към момента има само една единствена действаща – банята в Панчaрево.

За скритите и забравени богатства на минералните бани на София – разказаха Надежда Сучева и Галина Заната от сдружение „Термално – нормално“.

„Нашето сдружение възникна спонтанно, събра ни банята в Овча купел. Целта ни е да започне възстановяване на всички бани, защото ресурсът на София по отношение на термалните води е огромен и липсата на управление на този ресурс довело до това, че всъщност софиянци не знаят за този потенциал“, каза Галина Заната и добави, че от сдружението смятат, че не е нормално да не се използва адекватно ресурса на София.

„Най-големият парадокс е това, което се случва с Централната минерална баня. Тя не се използва от 30 години, а е най-важното и най-голямо находище на вода в столицата“, коментира Надежда Сучева.

В началото на разговора колегата Олга Узунова срещна зрителите с Живко Бонев, който от 50 години ходи за вода в Княжево – кварталът на София, който някога е бил лечебно селище.

 

Вижте също

BRKZ_FINANSI картинка

Финансов експерт: От какво се опасяват банките на Острова

Решението на британците да напуснат ЕС повдигна много въпроси, на които никой все още няма …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *