неделя , 23 април 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / За връзката на инвестиционната банка „Голдман сакс“ и политиката
JIVA_GOLDMAN_ картинка

За връзката на инвестиционната банка „Голдман сакс“ и политиката

Новият президент на САЩ Доналд Тръмп избра за финансов министър бивш банкер от инвестиционната банка „Голдман сакс“ – Стивън Мнучин.

Изборът му отново изкара на преден план в американската и световната политика името на банката и противоречи на посланията от кампанията на Тръмп, според които финансовият и политически елит на страната са навредили на икономиката и глобалната ѝ роля.

Политическата власт на „Голдман сакс“ се издигна до нови висини през 2011 г., когато бившият консултант на банката Марио Монти стана премиер на Италия.

Европейското подразделение на Международния валутен фонд (МВФ) също бе ръководено от човек на „Голдман“ – Антонио Борхес.

От „Голдман Сакс“ идва и настоящият управител на „Банк ъф Ингланд“ – Марк Карни, който дойде в Лондон от най-високия пост в централната банка на Канада и 13 години е работил в офисите на гиганта от Уолстрийт в Лондон, Токио, Ню Йорк и Торонто.

Марио Драги – управителят на Европейската централна банка, бе вицепрезидент и управляващ директор на международния бизнес на „Голдман сакс“ в периода 2002 – 2005 г. Съветници и бивши служители на „Голдман сакс“ са били гуверньори на централните банки на Австралия, Гърция и Република Южна Африка.

Най-известният бивш политик в банката пък е Питър Съдърланд, главен прокурор на Ирландия през 80-те години и също бивш еврокомисар по конкуренцията.

Тесните връзки между властта и банката идват от активната дейност на дългогодишния ѝ ръководител Сидни Уейнбърг, близък приятел на президента Линдън Джонсън, препоръчал му няколко свои служители за високи постове.

Вижте във видеото повече за тенденцията хора, свързани с инвестиционната банка „Голдман сакс“, да заемат ключови държавни постове:

Вижте също

LAGERI

Мариана Кацарова за концентрационните лагери в Чечня

По-рано този месец руски медии и правозащитни организации съобщиха за отварянето на концентрационни лагери в …