петък , 19 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / За Възродителния процес – честно и с горчивина

За Възродителния процес – честно и с горчивина

Днес е премиерата на книгата на Румен Аврамов „Икономика на „Възродителния процес”. Тя представлява пространно икономическо изследване. Книгата ще бъде представена в залата на Дома на архитектите, разказа колегата ни Златимир Йочев, който разговаря с доц. Михаил Иванов и Фивзие Кязим.

„Ако искате да върнете лентата 27 години назад, нещата ставаха в движение и ние бяхме заразени с много енергия за промени. От друга страна се сблъскахме с огромно страдание на много хора, които останаха без дом, без пари, без близки. Като че ли имаше едно голямо безразличие техните проблеми да бъдат решени“, спомни си Доц. Михаил Иванов.

„Решихме да направим един комитет за съхраняване на жилищата ни, студентите и учениците да продължат образованието си. Свързахме се с комитета за национално помирение и започнаха да ни търсят където имаше проблеми. Повечето български турци останаха без работа и без жилища. Не говоря с близките си за това. Аз също съм от поколение на бежанци от Крим. Дядо ми казваше – с миналото не се живее“, сподели Фивзие Кязим.

„Това е една престъпна политика – симбиоза между комунизъм и националистическа идеология. Това доведе до неизброими страдания за много хора. С днешна дата ние трябва да оценим тези неща от историята“, коментира доц. Иванов. По думите му, отношенията между българи и турци води и днес до отчуждение, което е довело до капсулация на турското общество. „Ние не виждаме турците, помаците в големите партии. Те попадат и под похлупак, а това не е добре“, добави още той.

„Борбата беше много голяма. 6 месеца водихме гладни стачки по места, по Народното събрание и пред общините. Много трудно извоювахме нашите права“, добави още Кязим.

Вижте също

„Репресивен апарат срещу инакомислещите“ – това ли създава възможността частни охранители да пазят малките населени места?

„Възможно е създаването на репресивен апарат срещу инакомислещите, вместо да се дава защита на гражданите“, …