вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / За умението да дебатираме с аргументи и позиция

За умението да дебатираме с аргументи и позиция

Как децата се учат да мислят логично, аргументирано и да отстояват гледната си точка?

Как се учи умението да дебатираме с аргументи и позиция – коментират Йордан Демиров, член на Асоциация „Дебати“, Ана Сюзелиер от Фондация „Best“ и Люба Тодорова, ученичка във Втора английска гимназия.

„Едно от най-важните умения, които се опитваме да равиваме, е критическо мислене, така че учениците да могат да мислят самостоятелно, както и увереност, умения за публична реч и умения да представим идеите си пред група хора и да им обясним какво искаме да им кажем“, разказа Ана Сюзелиер.

По думите на Йордан Демиров някои от теми са предварително зададени и учениците трябва да се подготвят с аргументи, както и да познават теми от ежедневието.

„Те обаче не зная предварително дали ще защитават позиция „за“ или „против“, допълни той.

За учениците има 2 дисциплини – дебати и индивидуална реч.

„Това, което са ме научили индивидуалните речи, е критично мислене – да кажеш винаги защо и да дадеш доказателства. Когато се анализират нещата обективно, винаги ще има и честност“, каза Люба Тодорова.

„Добрите отбори разглеждат нещата от всички гледни точки – запознават се с проблема и искат да представят най-добрия казус без да манипулират“, отбеляза Йордан Демиров.

Той е категоричен, че най-важното е, че у учениците се възпитава способността да имат собствено мнение, аргументирано, както и да отсяват „плявата“.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …