петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / За толерантността към незрящите хора и кучетата водачи

За толерантността към незрящите хора и кучетата водачи

В България все още има обществени места, на които незрящи хора не биват допускани с техните кучета водачи.

С тази реалност се сблъскват и гостите в еМисия България – Калина Бонева и Виктор Асенов. Неотдавна на младите хора е отказан достъп до заслон Ботев и хижа Рай заради техните „очи на четири лапи“ – Идалго и Карма.

Калина посочи, че дори са изпаднали в ситуация, при която им е казано, че не съществува закон за интеграцията на хора с увреждания.

Младото момиче обаче е убедено, че обществото ни узрява и казва, че допреди месец не е имала отказ за достъп.

„Няма невъзможни неща – трябва единствено да се намери алтернативен начин“, посочи още Калина, която е завършила 12 клас и иска да се занимава с обучение на кучета водачи и с обучение на деца.

„Това, което не искам, е да работя на бюро от 9 до 17 ч. Надявам се да остана в България, но ако не успея да се реализирам тук, ще трябва да отида зад Океана“, казва с горчивина Калина.

Виктор, на свой ред, обаче е срещал трудности в училище заради кучето си водач – Идалго. Днес обаче е втори курс, учи социална педагогика, защото иска да работи с деца.

За хобито им, той казва с усмивка, че са активни планинари и искат да покажат на хората, че и незрящите могат да изкачват върхове.

„Идеята ни е да прокараме пътеките“, допълва Калина.,

За отношението на хората към кучетата водачи казват, че не ги обвиняват, но се стремят да обясняват и образоват как е редно да се отнасят към верните им помощници.

„Хората си мислят понякога, че те са просто кучета, а те са нашите очи. Те не са със статут на домашни любимци“, раказаха двамата и допълниха, че в градската среда тротоарите стават по-равни, а дупките не се усещат, защото кучетата ги избягват.

Младежите бяха категорични, че много често хората реагират неадекватно на ситуацията.

„Не знаят как да ни помагат, не знаят, че трябват да се помага с глас, а кучето не трябва да се хваща за твърдия повод, не трябва да се гали без изрично съгласие,  защото кучето в този момент работи – търси, помага на човека“, разказаха Калина и Виктор.

Вижте целия разговор с тях във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …