четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / За тъжните паралели между Гватемала и България

За тъжните паралели между Гватемала и България

Много са паралелите с родината ни и моментите на дежа вю, които изпитах в Гватемала, заяви в еМисия България българката Соня Момчилова, която е пътувала в латиноамериканската страна.

Навсякъде цари угнетителна мизерия, горите се изсичат поголовно, високите слоеве на обществото и колите на политиците не могат да се видят по улиците, където е чутовен подвиг да се придвижиш в неописуемия трафик, разказва тя.

Въпреки удивително добрата инфраструктура, много хора живеят изключително бедно, с многобройна челяд, които изхранват незнайно как, навсякъде се виждат предлагащи сувенири деца и мъже с огромни наръчи дърва за студения сезон, къщите представляват сглобени бараки, продължава Соня.

Междувременно по думите й цените, макар по-ниски от тези в САЩ, където живее, са по-високи от българските. Оказва се, че плодовете, чиито рай е Гватемала, също никак не са евтини, а децата, за които плодовите сокове би трябвало да са достъпни, пият кока-кола, което се смята за престижно и модерно.

Соня Момчилова напомня, че след корупционно разследване, отстранило от поста предишния президент на страната, сегашният – актьор, без никакъв управленски опит, е дошъл на власт с огромно мнозинство и екстравагантни популистки обещания, подобни на тези на някои наши политици, като например за безплатни смартфони за децата.

Соня Момчилова разказа и за посещението си в Мексико. Чуйте впечатленията й от двете места в подробности:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …