понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / За студентите и студентския живот в България и Америка

За студентите и студентския живот в България и Америка

Животът на американския студент е доста по-различен от този на българския, най-малкото заради това, че системата работи по съвсем друг начин, разказва колегата ни Ивайло Везенков на днешния студентски празник 8 декември.

Студентите в Америка не могат да си позволят, например, повече от три добре оправдани отсъствия по време на семестър.

Образованието също е несравнимо по-скъпо, като годишната издръжка възлиза около 22 хил. долара. Те обаче могат да кандидатстват за студентски заеми още в самото начало, които започват да връщат едва когато завършат и започнат да работят. Социалнослабите и отличните студенти също могат да разчитат на финансиране.

Още с постъпването си, всеки студент получава и студентска карта, която осигурява куп неща, сред които безплатен транспорт между кампусите, достъп до спортни съоръжения, отстъпки за културни мероприятия и отделни продукти, достъп до библиотеката и т.н.

Що се отнася до забавленията, американските студенти, навършили 21 години, разбира се могат да се забавляват както всички останали хора и да посещават заведения, но извън кампуса.

Десетките заведения, нощни клубове, дискотеки и казина обаче са неизменна част от атмосферата на софийския Студентски град. Допълват я хилядите автомобили и жилищните сгради, в които живеят не-студенти.

Идеята да се промени тази част на София и заведенията да бъдат изнесени извън студентския квартал така и не се осъществи.

Как живеят младежите в Студентски град днес, какъв е техният профил и дали идват тук за забавленията или за ученето – вижте в репортажа на Божидар Николов:

С репортера ни от Чикаго Борислав Борисов пък разговаряхме за имиграционните обещания на новия американски президент Доналд Тръмп и това по какъв начин те могат да засегнат голяма част от студентите в Америка, както и как кметовете на градовете с най-много имигранти се борят с тези идеи.

Едни от най-притеснените от президентството на Тръмп остават студентите в програмата „Дака“. Програмата на президента Барак Обама за млади имигранти без статут дава временна защита от депортация на тези, дошли с родителите си нелегално в страната.

Приемането им в нея гарантира на студентите, че за две години те ще могат да учат във висшите учебни заведения и в много от случаите дори да работят.

До момента Тръмп не се е отказал от обещанието си да я отмени, но изрази съчувствие към тези млади хора. Вижте подробности:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …