четвъртък , 14 декември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / За сроковете и ползите от либерализацията на енергийния пазар у нас

За сроковете и ползите от либерализацията на енергийния пазар у нас

„Надали либерализацията на енергийния пазар ще се случи в един момент“, заяви в студиото на еМисия България Анжела Тонева от Института за енергиен мениджмънт и бивш шеф на ДКЕВР.

Тя припомни, че сегашният етап на поетапно либерализиране, започнал от 2016 г., е само поредният от един дълъг и сложен процес, стартирал още през 2004 г.

„Сега са важните стъпки, за да имат реална полза крайните битови потребители“, заяви тя, но изрази съмнение, че това ще се случи от 1 април за тях.

По думите й тогава ще имаме само пътна карта за предстоящите стъпки.

„Това е един инструмент за прозрачност и яснота, защото досега не всеки можеше да разбере каква е реалната цена на електроенергията“, подчерта Тонева.

Освен трите дружества, които доставят ток в момента, се очаква на пазара да се появят и много други доставчици, вкл. от Европейския съюз. Според експерта процедурата за смяна на доставчика е добре разписана и е регистрационна.

„В момента обаче не можем да говорим за поевтиняване, дори само заради разходите за балансиране“, предупреди Тонева.

Според нея е много важна и готовността на самите търговци да обработват толкова много данни на нови потребители. Ако все пак нещо се случи с избрания от вас доставчик, доставките ви ще се възложат на т.нар. доставчици „от последна инстанция“, успокои тя.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

Моделът „болница в болницата“- отговорът на набедените

След брифинга на прокуратурата за болниците от миналата седмица се повдигна въпроса за модела “болница …