понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / За смисъла и силата на клетвата в съвремието

За смисъла и силата на клетвата в съвремието

След седмицата на президентски клетви – у нас и в Съединените щати – разговаряме с писателя Добромир Банев, режисьора Росен Елезов и стоматолога д-р Николай Шарков за силата и смисъла на президентските публични вричания, за клетвата като неписан договор за професионализъм и лоялност, като гаранция за подкрепа и помощ, за родолюбие, любов, но и прокоба.

Хипократовата клетва е символ. Тя е обет, обещание. Интересното при Хипократовата клетва е, че днешната е модифицирана. Премахнати са 2 изречения, които не зная защо са редактирани. Или ще използваме Хипократовата клетва такава, каквото е, или редакциите трябва да се назовават. В оригиналния текст Хипократ казва, че няма да помага на жената да прави аборт и няма да прави операция на на камъни в бъбреците, а ще остави тази работа на тези, които го могат. Това по-скоро е символичн, защото той иска да каже, че правото на живот трябва да бъде уважавано и да не се занимаваш с това, което не разбираш“, коментира д-р Николай Шарков.

Писателят Добромир Банев посочи, че не възприема клетвата като метафора, защото тя е личен акт.

Когато човек се кълне в нещо, го прави за себе си. В такова състояние човек трябва да бъде смирен. В този ред на мисли не смятам, че клетвата е символ. Това я отличава и от проклятието, и заклинанието“, коментира Банев.

Клетвата в киното, която виждаме във филма „Вчера“ на Иван Андонов, е абсурдна, защото младите герои се кълнат и в Дявола, и в Бога. Не може да съществува клетва, която не е свързана с Бога. Клетвата в Дявола е антиотношение към клетвата. Филмът все пак е правен в комунистическо време, когато настроенията бяха антирелигиозни, нормално беше и Сатаната да бъде редом до Бога. В този смисъл тази клетва в киното е неприемлива“, изтъкна режисьорът Росен Елезов.

За мен клетвата е обет. Монасите дават най-важните клетви, именно когато общуват с Бога“, допълни той.

По думите на писателя Добромир Банев преиздентските клетви днес са формални процедури.

Разликата е, че Доналд Тръмп се закле в Библията, а Румен Радев в Конституцията. Не ми се иска това да бъде формален акт, защото вярвам, че си дават сметка в името на какво дават своя обет и се надявам да изпълнят обещанията си“, коментира Банев.

Ако не влагаш душата и сърцето си, а мислиш само за протокола си готов за импийчмънт“, изтъкна Росен Елезов.

Когато полагаш клетва, я полагаш в името на нещо свято, обещаваш нещо пред себе си и морала си. Това е тържествен момент“, каз ана свой ред д-р Николай Шарков.

Целия разговор в студиото на еМисия България можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …