сряда , 21 март 2018
Начало / Жива връзка / За „синия кит“, фалшивите новини и сигурността на децата ни в интернет

За „синия кит“, фалшивите новини и сигурността на децата ни в интернет

През последните дни множество информации и коментари за опасна игра за тийнейджъри – „Син кит“, често завършваща с фатален край, заля социалните медии и сайтовете. Оказа се, че информациите са стари и фалшиви и идват от съмнителни руски сайтове, като са били препечатани наново в български сайтове, предизивиквайки истинска суматоха в интернет пространството у нас.

Колегата ни Цветин Филипов проследи противоположните коментари и настроения в социалните мрежи.

Историята обаче затвърждава притеснителни данни за онлайн поведението на българските деца в интернет, като според изследването поне половината от децата на възраст между 9 и 17 години не могат да различат истинската от невярна информация, както и почти 40 на сто от техните родители.

Проблемът е изключително наболял и в Америка, отбелязват водещите ни в Чикаго.
Колегата ни Мирослав Балабанов през последните няколко седмици разговаря със специалисти, за да разбере как точно се борят американците с него.

Той отбеляза, че от огромно значение е образоването, но по-скоро на самите родители, които изостават в онлайн познанията си, а са тези, които трябва да знаят как точно могат да се противопоставят на опасностите в Мрежата.

За тази цел се организират например срещи между родители и представители на полицията. Съществуват и приложения за телефон, които показват на родителя в реално време какво прави детето му, с кого комуникира и какъви разговори води.

Вижте репортажа за киберпрестъпленията и онлайн насилието и съветите към родителите:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …