понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / За съдбата на кино „Възраждане“

За съдбата на кино „Възраждане“

Една от каузите на Би Ай Ти е опазването на сградите, които са паметници на културата. Днес в предаването еМисия България на фокус бе съдбата на сградата на кино „Възраждане“ в София.

Преди години то бе превърнато в дискотека, след като тя бе затворена, стана ясно, че сградата ще бъде разрушена, а на нейно място ще се появи хотел. На този фон неправителствената организация „Спаси София“ сигнализира отговорните институции за плановете на собственика на сградата, бе внесен и сигнал до главния прокурор.

„Получихме отговор от Министерството на културата, който отговор показа, че има редица пропуски в спазването на процедурите, вкл. има и закононарушения. През 2003 г. подробният устройствен план е бил изменен учудващо и донякъде съмнително. Тази сграда допреди да бъде продадена е била със статут „паметник на културата“, а изведнъж се превръща в сграда, която няма никакви архитектурни качества“, коментира Гергин Борисов от „Спаси София“.

По думите му въпростът е дали е допутимо това и какъв е бизнес интересът.

„С подобна техника буквално може да се заличи архитектурното минало на един град, за да се обслужват нечии интереси“, каза още Борисов и припомни, че сградата първоначално е била театър, след това кино, профсъюзен и културен дом.

Той отбеляза още, че в момента е оставена да се руши от климатичните условия.

„Надяваме се, че главният прокурор ще се постарае да установи дали има нарушение на закона“, заключи Гергин Борисов.

Вижте още:

За забравените минерални бани на София

Гарата в Казичене и царският вагон – две великолепия в разруха

Кауза: Рушащата се минерална баня в Овча купел

Манол Пейков: Възстановяването на тютюневия склад в Пловдив е правилното решение

Можем ли да опазим културното си наследство

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …