четвъртък , 14 декември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / За Русия с любов? Послания от европейската обиколка на Путин

За Русия с любов? Послания от европейската обиколка на Путин

Руският държавен глава Владимир Путин се срещна в Париж с новоизбрания френски президент Еманюел Макрон. Кога и защо Путин решава първи да гостува на свой колега и как може да тълкуваме едно такова посещение – темата коментира д-р Александър Сивилов, преподавател в СУ.

„Подобна визита показва различен политически поглед не само от Москва, но и за Париж. Тя е важна и изгодна и за двете страни. Русия явно ще се стреми да разчупи единството в ЕС между Франция и Германия, което е полезен ход за външната й политика. Макрон пък се опитва да покаже самостоятелност и еманципация както от ЕС, така и от НАТО“, обясни д-р Сивилов.

„В Русия има недостиг на фирми в някои сектори и не могат да се справят без външна намеса, особено в строителството. Така, че за мен това е целта на отпадането на санкциите към Турция, макар че изглежда привидно като затопляне на отношения“, обясни Сивилов.

„За съжаление не съм сигурен, че е толкова лесно да се подготви посещение на Путин у нас. Първо, защото не сме сигурни какво ще се случи в България, и второ, той води една резервирана политика на Балканите, те не са търсения партньор“, обясни историкът.

Вижте цялото интервю в следващото видео!

 

Вижте също

130 милиона за поддръжка летателните сили на България – скандалите с „Кугъри“, „Спартани“ и МиГ-29

МС вчера отпусна близо 20 млн. лв. за ремонт на изтребителите МИГ-29. Това е вторият …