вторник , 17 януари 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / За рождения ден на Конституцията – равносметката за 25 години
HRISTEV картинка

За рождения ден на Конституцията – равносметката за 25 години

Тази година се навършват 25 години от приемането на Конституцията. Настоящият основен закон поставя началото си с отпадането на член 1, който определя ръководната роля на БКП. През годините обаче Конституцията претърпя доста критики, а преди месеци и поправки, които трябваше да реформират съдебната система.

Каква е равносметката от този период на прилагане на Конституцията, какви слабости се очертават и какви промени са необходими – коментира Христо Христев, преподавател по европейско право в Софийския университет.

Самият факт, че 25 години имаме устойчива демократична рамка в България е положителен факт и без съмнение една от причините затова е и конституционната уредба. Моето мнение е, че въпреки някои дефицити, които има в различни свои части, Конституцията съответства на основните достижения в различните европейски държави като демократична конституционна рамка, заяви Христев.

По думите му Конституцията е фундаментален елемент на демокрацията и не бива да бъде оставяна само на юристите или тесните специалисти ппо конституционно право.

„Тя трябва да бъде като основни положения, разбиране, ценности, част от гражданската култура и трябва да се стимулира активното отношение на гражданите към Конституцията“, допълни преподавателят.

Според него в Конституцията са добре уредени гаранциите за разделение на властите, макар по особен начин да е отделена прокуратурата. Той допусна, че ако има област, в която трябва да се мисли решение, е именно прокуратурата, а така също и защитата на правата на гражданите.

Вижте целия разговор с Христо Христев във видеото:

Вижте също

PSIHO картинка

Психолози: Стресът е болестта на XXI век

43% от причините за самоубийствата в България се дължат на конфликти в семействата. Това обявиха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *