неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / За ролята на онлайн медиите в изграждането на дневния ред на обществото

За ролята на онлайн медиите в изграждането на дневния ред на обществото

Как българската аудитория възприема информацията, която се предоставя в онлайн пространството, доколко й се доверява и как процесите, през които преминава обществото, рефлектират върху възприятието му.

Това бе основната задача на изследването „Реформи и социална промяна. Ролята на онлайн медиите при изграждането на дневния ред на българското общество“, обясни един от авторите му доц. Мария Попова.

Тя гостува в еМисия България заедно с докторантите Екатерина Титова и Боян Иванович, които в неговите рамки са изследвали респективно театралната реформа у нас и скандала между „Епъл“ и ФБР. Двамата разказаха подробности за своите проучвания.

Процесът на влияние на социалните мрежи и аудиторията върху информационния поток и правенето на журналистика стартира още с масовизирането на интернет, от дълги години се говори за т.нар. журналистика на участието, припомни доц. Попова.

Самата тя се е занимавала с въпроса за свободата на словото, към което, според проучванията й, българската аудиторията има силно негативно отношение и изразява силни съмнения за обективността и независимостта на медиите у нас.

Регулацията на онлайн медиите винаги се свързва с цензурата, отбеляза Иванович в отговор на въпрос нужно ли е да се въведе таква.

Фалшивите новини не са нещо ново и не са приоритет само на онлайн пространството, добави и доц. Попова.

Според нея аудиторията не може само частично да бъде регулирана, тъй като в интернет има множество канали за информация, към които тя алтернативно може да се обърне.

Чуйте целия разговор:

олята н

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …