неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / За реформите, политиката и проблемите в здравеопазването

За реформите, политиката и проблемите в здравеопазването

За бъдещето на реформата на министъра на здравеопазването Петър Москов и за проблемите в системата – коментираха д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници, и д-р Стоян Борисов, главен секретар на БЛС, в предаването „Прозорецът“ на Би Ай Ти.

„Политиката в здравеопазването е грешна.

Не трябва да се води фискална политика, а здравна – да се постави пациентът в центъра“, коментира д-р Николай Болтаджиев.

Той бе категоричен, че е огромна грешка, че здравеопазването е станало бюджетна сфера.

„Здравеопазването е хронично недофинансирано.

Това означава, че в България в близките години, а и по времето на комунизма, са отделяни около 4% от БВП за здравеопазване. А около 8% е средно за Европейския съюз, което при нашите условия отива към 6,5 – 7 млрд. лв., незвисимо дали страната е бедна или богата, се определя от БВП“, каза на свой ред  д-р Стоян Борисов.

По думите му реформата в сектора не е в интерес на здравеопазването, на пациентите и лекарите, а е продиктувана от рестриктивната финансова политика, която се води.

„Т.е. това е реформата, която да се нагоди на тези 3,3 млрд. лв., които са отделени, за да не отидат по-нагоре“, допълни д-р Борисов.

„Парите за здраве, както знаем, минават през консолидирания бюджет. Ние събираме 8% си вноска в една взаимоспомагателна каса. тя не трябва да минава през бюджета на държавата, защото дотогава не можем да демонополизираме Касата. Вторият важен момент за либерализация на системата е, че под 2 млн. души плащаме 8% вноска, а държавата не плаща за своите хора, които трябва да осигури – военни, полиция, държавни служители, студенти, прокурори, следователи и т.н. За всички тях – около 4 млн. души, за последнта година държавата е платила малко над 1 млрд. лв. А останалите по-малко от 2 млн. души плащаме 2,2 млрд. лв. Така че тук

некоректният платец е държавата.

А за да може да се приватизира Здравната каса, първо, трябва да се извади от бюджета на държавата и след това всеки да бъде осигурен колкото трябва, т.е. да не бъде истински солидарна системата“, посочи още д-р Николай Болтаджиев.

Вижте целия разговор във видеото:

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …