сряда , 23 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / За пролетната умора и депресията като естествени състояния
DEPRESIA_STRES картинка

За пролетната умора и депресията като естествени състояния

Всеки сезон си има своя чар, но със сигурност и своите изпитания за нашия организъм и психика. За събуждането от „зимния сън“ и летаргията, за пролетната умора и справянето с истинските депресии в еМисия България разговаряме с психолога Ина Антонова.

Депресията и умората са естествени състояния на организма, няма нищо страшно в тях, става дума за хормоналния баланс на мозъка, успокоява тя.

Психоложката предупреждава, че хората обичат сами да си поставят диагнози, да драматизират и да залитат в задълбчаване на депресията, докато всъщност може просто да става дума за недобър сън, за махмурлук, за недобър воден баланс и др. обикновени проблеми и състояния.

Можем лесно да си внушим, че сме болни, и централната ни нервна система услужливо ще реагира, казва Антонова.

Сред разнообразните симптоми на пролетната умора тя изрежда умората, повишаването на теглото, понижаването на либидото, лющентое на кожата, падането на косата, раздразнителността и др.

Увеличаването на светлата част на деня също изтощава и обърква организма, отбелязва Антонова предвид и преминаването на лятно часово време този уикенд.

По думите й много от проблемите идват от нестандартната диета още от зимата, несъобразена с новия сезон, докато през пролетта имаме повече нужда от пресни плодове, фибри, витамини и минерали, от които сме се лишавали през студения сезон.

Антонова успокоява, че всички тези симтоми би трябвало да отшумят до между две до четири седмици.

Тя препоръчва повече движение, намаляване на храненето, както и съсредоточаване върху нещата, които обичаме, и увеличаване на времето за тях.

От какви психиатрични и психически проблеми страда българинът – чуйте в целия разговор:

Вижте също

EMBG_NSO

Полк. Николай Марков: Лобита стоят зад скандалите и кадровите рокади в секретните служби

Бившият служител на НСО Полк. Николай Марков се включи по телефона в ефира на еМисия …