понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / За проблемите на българските училища в чужбина

За проблемите на българските училища в чужбина

В сряда в София ще се проведе годишната конференция на българските училища в чужбина. По този повод в еМисия България разговаряхме с Камелия Конакчиева – основател на българското училище „Кирил и Методий“ в Париж, и Лазар Додев, началник Дирекция „Организация, контрол и инспектиране“ в Министерството на образованието.

„Основните проблеми са свързани с това как да се разпространи добрата практика българските деца в чужбина да ходят на училище и да учат български език и как можем да осигурим на всички, които все още не го правят, някаква форма на обучение по български език. От това произтичат и проблемите с механизмите на финансиране, с програмите, с липсващото дистанционно обучение, произтичат и много проблеми с информация, която трябва да стигне до българските семейства, за да раберат защо техните деца трябва да учат български и в чужбина“, очерта Камелия Конакчиева основните проблеми пред българските училища в чужбина.

На свой ред, Лазар Додев подчерта, че досега от Образователното министерство не са отказали нито веднъж среща или разговор за проблемите на българските неделни училища в чужбина

„Правим всичко възможно да удовлетворим исканията им. Но например много трудно можем да разработим учебни помагала по всички учебни предмети, които да удовлетворят нуждите на всички българи по света – защото за едни деца това е майчиният език, но за други не е, при трети дори не е език, който се говори в семейството, и е чужд“, коментира Додев.

Той все пак посочи, че предстои изработването на нови учебни програми и помагала.

Като допълнение, Конакчиева отбеляза, че миналата седмица се е състояла среща с комисията, която ще изработва новите програми за 1 до 5 клас, и педагози от български училища зад граница. тя оцени срещата като положителна и допълни, че налице е волята да не се правят промените без представители на училищата в чужбина.

„Сега е време за промяна в политиката, да спрем с опитите и грешкитеИска ми се да се намери смел министър, който да каже, че възприема това като своя кауза и да говори с числа, като например си поставим за цел след 5 -10 г. учлищата в чужбина да обхванат 100 хил. деца“, посочи Конакчиева.

Тя допълни, че трябва да се помисли как да се популяризира възможността за изучаване на български език в чужбина.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …