петък , 21 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / За престъпленията на комунизма
KINGA_ALEKSANDROVA картинка 1

За престъпленията на комунизма

Книгата „Горещо червено“ на Ивайла Александрова дава нова и доста сурова гледна точка върху събитията в България след 9 септември 1944 г.

Във фокуса е трагичната участ на художника Райко Алексиев, но повествованието е и реквием за една епоха и нейните представители – безследно изчезнали, арестувани, избивани от народната власт.

Книгата започва с разговорите на авторката с Весела Алексиева, вдовицата на убития художник, фейлетонист и журналист Райко Алексиев, известен с псевдонима си Фра Дяволо.

„В периодите на криза се повтарят цикли, в които обществото ликвидира мислещите си хора, изразяващи различни страни от неговите чувстава, възгледи. Ужасяващо е, но идеологията в определени моменти се превръща в норма, а всеки човек има импулси на насилие“, каза Ивайла Александрова в еМисияна Би Ай Ти.

Вижте също

bojo

Предизвикателствата пред българските студенти в чужбина

В София се провежда традиционна среща между завършили в чужбина студенти и младежи от България, …

2 Коментари

  1. Младите хора в България не знаят абсолютно нищо за комунистическите издевателства и репресии в периода 1944-1989. Това беше целта – да не се говори за комунистическата диктатура и всичко да бъде забравено, все едно никога не е било…