понеделник , 25 юни 2018
Начало / Коментар / За порциона на една сигурност
В една от вечерите на полицейски протест в центъра на София. Снимка: БГНЕС, архив

За порциона на една сигурност

На третия ден от атентатите в Париж управляващите в България публикуваха за обществено обсъждане стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма. Претоплен документ, в който като антитерористични мерки са включени: следене в интернет и социалните мрежи; ограничаване на медии, насаждащи омраза; ще се търси сътрудничество с неправителствените организации, етнически и религиозни лидери, местната власт, медиите.

„Гражданското общество е надежден партньор на българската държава. С неговата решаваща роля и подкрепа ще могат да се идентифицират и да се противодейства в различна степен на всякакъв вид терористични заплахи“, пише в стратегията.

Едва през 2017 г. се очаква България да има програми за превенция и противодействие на насилствения екстремизъм. А към 2020 г. ще се предлагат други програми: за членове на екстремистки групи, да се откъснат от това обкръжение и да бъдат рехабилитирани.

Така разписан, документът показва, че „българската държава“ (фраза, която ползват авторите на стратегията) не е готова да осигури необходимата защита и сигурност на българските граждани. Смях и сълзи предизвиква датата 2016 г., когато се смята, че ще заработят първите мерки.

За какво „сътрудничество“ става въпрос, когато служителите на реда са загубили публично доверие и добре, че стана въпрос за „полицейския порцион“, за да видим полицаи по площадите. През тази година близо 27 хиляди мигранти са влезли нелегално в България, избягали са от бежанските центрове, за да отпътуват на Запад, а МВР и ДАНС, не са успели да ги спрат. Полицията и помагащата армия не успяват да опазят границата, защото чужденците са залавяни във вътрешността на страната, добре подпомагани от чиновници и трафиканти.

Политическото ръководство на МВР не успява да обясни тези проблеми. Но пък обеща, ако има реформи в полицията – да се случат след втората половина на 2016 г. Как ДАНС ще си сътрудничи с медиите и „гражданското общество“ (каквото и да значи това), когато специалната служба, а и вътрешното министерство, се прочуват с политически поръчки и подслушвания. Каква сигурност, когато и в правосъдната система, където е прокуратурата, се използват фрази като „опраскване“, а подслушани записи на „свраки и каки“, както ги нарича премиера Борисов, разкриват намеса и кадрово съглашателството между магистрати и политици.

И когато МВР, ДАНС и военното министерство отворят глас за още повече пари за следващата 2016 г., да вземат да си вършат работата. За да си заслужат „порциона“, който ги вади по площадите.

Вижте също

Чеверме-патриоти

Стигнахме дотук. По телевизора ни убеждават, че кренвиршите ни са от месо, а перилният препарат …