понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / За ползите и смисъла от новата държавна агенция „Електронно управление“

За ползите и смисъла от новата държавна агенция „Електронно управление“

Депутатите приеха на второ четене създаването на Държавна агенция „Електронно управление“ при разглеждането на промените в Закона за електронното управление в комисията по транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Каква е концепцията на новата държавна структура в еМисия България обяснява Божидар Божанов, съветник в кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова, който отговаря за електронното управление. В интернет Божилов определи решението като голяма стъпка.

Целта на тази агенция е да адресира доста от натрупаните проблеми, най-вече липсата на координация, обясни той.

По думите му всяко ведомство у нас си създава свои системи и правила, докато идеята е сега този подход да бъде централизиран и всички усилия да бъдат координирани от едно тяло, както е в Естония.

Това няма да увеличи съществуващата администрацията, тъй като ще се вземат бройки от други структури, които да се влеят в новата държавна агенция, обясни още той.

Според Божанов предимството е, че ще бъде оказван хоризонтален контрол – всеки проект ще преминава през агенцията, ще бъде вписван в регистър от момента на идеята за него и всичко ще бъде прозрачно.

Ще има и държавно предприятие, където на пазарни цени ще могат да се наемат качествени ИТ специалисти, липсата на каквито е проблем в момента.

Електронното управление не са просто електронни услуги, а начин държавата да не ни занимава със себе си – при него няма да обикаляме и да събираме документи за всяко нещо, а администрацията сама ще си комуникира и ще ни уведомява за това, обясни още специалистът.

Вижте още подробности за новата агенция, електронното управление и електронната идентификация във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …