вторник , 20 ноември 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / За по-чист въздух: Столична община с нови идеи как да направи по-привлекателен градския транспорт

За по-чист въздух: Столична община с нови идеи как да направи по-привлекателен градския транспорт

Столичната община стартира нова кампания, с която да убеди повече хора да слязат от колите и да се качат на градския транспорт. Малко над 10% от столичани ходят пеш до работното си място, а с метрото всеки ден се движат над 350 хиляди души. Очаква се с откриването на новата трета линия те да станат над половин милион.

През февруари тази година, за по-точни данни за качеството на въздуха екоминистерството и местната власт се споразумяха с инициативата airbg.info да използват стотиците станции на доброволци.
Няколко месеца по-късно обаче все още няма конкретни решения.

Според airbg.info е нужна цялостна програма за справяне с проблема и сериозни рестриктивни мерки за автомобилите със стари дизелови двигатели, а не просто информационни кампании.

И докато с едната ръка общината в София стартира кампании за по-малко автомобили, с другата – подписва договор за изграждане на завод за горене на отпадъците. Там ще бъдат унищожавани над 180 тона боклук.

За изграждането на инсталацията Столичния общински съвет прие решение да се изтегли и заем от 67 милиона евро, срещу което вече има заведена жалба. Според Данита инвестициите в градския транспорт са големи, но нямат добър резултат.

Местната власт уточнява, че съвсем скоро над 70% от автобусите в града ще е обновен.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …