неделя , 24 юни 2018
Начало / Жива връзка / За онлайн пазаруването в цифри

За онлайн пазаруването в цифри

Една от първите покупки в платформата „Амазон“ е на направена от България в далечната 1995 г. Видеото, в което откривателят и изпълнителен директор на компанията Джеф Безос разказва за нея, вече стана хит в социалните мрежи.

Последните данни от 2016 г. показват, че у нас най-много онлайн пазаруват хората между 16-24 години, като процентът им намалява успоредно на увеличаването на възрастта. Най-често по интернет се поръчват дрехи и спортни стоки, следвани от стоки за дома и покупки, свързани с пътувания и хотелски резервации.

Най-популярни за онлайн пазаруване остават българските сайтове, като почти 90% от покупките минават през тях.

В Америка онлайн пазаруването отдавна е превърнато в отрасъл на търговията. Пощите там са изключително развити и това допринася за популярността на интернет шопинга.

Всяка една покупка се носи директно до входната врата, като обикновено за продукти над определена стойност, най-често 50 или 100 долара, транспортът е безплатен, а в противен случай той възлиза най-често между 3 и 10 долара.

Пазарно проучване на компанията „Минтел“ за изминалата година посочва, че две трети от американските домакинства пазаруват поне веднъж седмично онлайн, а 33 на сто – всяка седмица.

В Америка има и специален ден, посветен на онлайн пазаруването – „кибер понеделник“, който се пада след Деня на благодарността. На него сайтовете обикновено пускат примамливи промоции.
Какво още показват цифрите – вижте:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …