вторник , 12 декември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / За ограничаването на словото и социалните мрежи при извънредни ситуации

За ограничаването на словото и социалните мрежи при извънредни ситуации

След атентата в Анкара турските власти ограничиха достъпа до „Фейсбук“ и „Туитър“.

Каква е ролята на социалните мрежи за информиране, организиране не протести или критики към властта – коментират блогърът Константин Павлов – Комитата и маркетинг директорът Константин Бъчваров.

„Социалните мрежи са опасни за лошите. В една авторитарна държава, в каквато се привръща Турция, доверието към традиционните медии пада, защото се смятат за контролирани, от този момент става важно това, което се говори в алтернативната публичност – социалните мрежи. Сега правителството изпада в ситуация, при която не може да направи печеливш избор. Така че свободното слово винаги е заплаха за тоталитарните и авторитарните режими“, заяви Константин Павлов.

Блогърът отбеляза, че ограничаването на социалните мрежи винаги е временен акт в повечето случай с цел да се ограничи паниката, но не винаги има очаквания ефект.

Според Константин Бъчваров пък социалните мрежи са необходим технологичен инструмен.

„Свидетели сме на голяма технологична и медийна революция. Тя винаги ще е заплаха за тези, които искат да упражняват тотален контрол върху общественото мнение. Не бива да забравяме, че всеки със смарттелефон и връзка с интернет  сам по себе си е медия и журналист“, категоричен е Бъчваров.

„Социалните мрежи са част от нашия живот и наша е отговорността да ги използваме по най-добрия начин“, каза на свой ред Константин Павлов.

Целия разговор в студиото на еМисия България можете да видите във видеото:

 

Вижте също

Отива ли си и поредният здравен министър след гафа с мораториума върху новите лекарства или корпоративни интереси стоят зад протестите?

Само месец след като оглави здравното министерство, Кирил Ананиев беше изненадан с първи искания за …