четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / За нуждата от гражданско образование в училище

За нуждата от гражданско образование в училище

Министерството на образование обяви намерението си да въведе нов предмет за учениците в 11 и 12 клас, а именно гражданско образование.

Доколко то ще има практическа насоченост, кои учители ще преподават по нефо и заще е нужно децата да имат познания по гражданско образование – разговаряхме с Димитър Лазаров от Центъра за приобщаващо образование.

„Към момента изучаването на теми от гражданското образование са слабо засегнати. Трябва да уточним обаче, че предметът се очаква да бъде въведен през учебната 2020 – 2021 година – имаме дълъг период за обществено обсъждане. Гражданското образование е особен предмет, който е много чувствителен към това, което се случва по света и у нас и то всеки ден“, подчерта Димитър Тодоров.

Той обаче отбеляза, че само можем да се гадае какви теми биха влезли в плана за предмета, а вече 20 години трупаме закъснение, предпоставка за което действащия закон от 1991 г.

„Сега децата учат горе-долу същото, което се е учело преди 10-15 години. Това се съдържа в предметите етика и право, сят и личност. Там се изучава какво е държава и правен ред, т.е. минава се през тези теми и учениците получават базова теоритична основа“, допълни още експертът.

Той посочи, че нововъведения предмет ще може да постави по-силен акцент, разширяване и търсене на релевантност към днешния ден.

Тодоров отбеляза, че „на хартия нещата изклеждат добре“, но притеснението му е е как всъщност написаното ще бъде приложено на практика.

Разковничето за успеха на гражданското образование, според него, зависи от свободата на учителя да интерпрертира темите, по индивидуален начин за всеки клас начин, както и използването на иновативни за нашата образователна система методи.

В разговора в еМисия България се включи и Златина Добрева, кочто е завършила 11 и 12 клас във Великобритания.

Тя разказа, че на Острова има 2 системи на образование – първата е за учениците от 12 до 16 години, когато те избират най-малко 10 предмета, а сред тях има предмет гражданско образование. Втората – от 16-18 години, когато за учениците вече няма избирателен предмет гражданско образование, тъй като през 2015 г. правителството го премахва от програмата.

Сънародничката ни допълни, че в образователната система в Англия има по-задълбочен и близък диалог между учител и ученик „Ако едно дете се чувства дискриминирано, може спокойно да разговаря с учителя си“, сподели тя.

„По история и икономика, например, учениците съставят презентазия, която засега актуални въпроси и обучението по гражданско образование минава по по-неформален начин“, заключи тя.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …