петък , 16 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / За математиката в час като удоволствие без страх

За математиката в час като удоволствие без страх

Ужасът от математиката, който много ученици изпитват, е напълно преодолим, убедени са Олга Нинова-Траянова и Лилия Стоилова.

Едната е обучител по иновативната и алтернативна система за преподаване на математика JUMP Math, която набира популярност у нас, а другата – активен учител, който използва метода от две години.

Имаме над 180 активни учители, като не броим родителите и педагогическия персонал, както и над 4000 деца, които се обучават по тази система, заяви Траянова. По думите й в обученията може да се включи всеки желаещ, вкл. баби и дядовци, които искат да помагат на внуците си с математиката.

Според Траянова много български учители търсят подобни алтернативи, идват по своя инициатива и дават изключително позитивна обратна връзка.

Има период от няколко месеца, в които един преподавател трябва да свикне с динамиката, логиката и психологията на тази методика, но веднъж припозната, нещата тръгват само нагоре, категорична е тя.

Траянова обясни, че за разлика от традиционния начин на водене на часовете, тук учителят задава въпроси, благодарение на които се постига по-дълбоко разбиране за целта на урока и нуждите на всяко едно дете, а материалът се структурира на много малки стъпки.

Оценяването става по традиционния начин, но няма напрежение, обяснява и Лилия Стоилова.

„Не пускам контролни, тъй като контролната работа е във всеки един час и мога във всеки момент да напиша оценка на решените задачи. Поставям отметка до всеки верен отговор и където няма, не зачертавам с червено, а се връщам и заедно с детето му помагам да да изведе правилното решение“, добави тя.

В този процес, с който първоначално трудно свикнала, й помагат и самите деца, родители и колеги.

„Математиката е една и съща, отговаря на държавните изисквания, така че не стои въпросът дали тези ученици ще изостанат. Резултатите са напълно сравними и до голяма степен надминават тези от стандартната система, тъй като включват голямо количество материал, който не е изискван официално. Децата го учат с желание, тъй като не го усещат като нещо задължително.“

Чуйте целия разговор с преподавателите:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …