петък , 28 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / За магията на смилянския фасул
SLOW_FOOD_FASUL картинка 4

За магията на смилянския фасул

За магията на смилянския фасул и мисията на организацията Slow Food („слоу фууд“) разказа Десислава Димитрова в предаването еМисия България на Би Ай Ти.

Организацията възниква в Италия през 1989 г. като контрапункт на бързото хранене (fast food). В същността си това е култура, начин на хранене и опозиция на забързания начин на живот и изчезването на местните кулинарни традиции, обясни Димитрова.

По думите ѝ Slow Food у нас се развива „бавно, но устойчиво“.

„Ако отидете в един конвенционален ресторант, дори шопската салата е приготвена от турски домати и краставици“, даде пример Димитрова.

„Нашите вкусни пътешествия тръгнаха от село Смилян. В горното поречие на река Арда фасулът е основно препитание. Там в основни храни са се превърнали привнесени култури като боба, царевицата и картофите“, обясни тя.

„Това, което е важно, е, че смилянският фасул не е отделен сорт, а смес от много други. Културата не понася изкуствени торове и трябва да се отглежда близо до вода, тъй като има нужда от влажност във въздуха“, разказа Димитрова.

„Когато попаднахме за пръв път при кмета на селото разбрахме, че хората правят неща според философията на „слоу фууд“, чрез фестивала си отдават почит на културата, която ги храни“, допълни тя.

Вижте също

telk

Отново напрежение в ТЕЛК-овете – кой носи отговорност за хаоса и има ли решение на проблемите

И децата у нас знаят, че в системата на ТЕЛК-овете има гигантски проблем, който носи …