събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / За „лошите“ деца и безгрижните родители след поредната лоша статистика за агресията в училище

За „лошите“ деца и безгрижните родители след поредната лоша статистика за агресията в училище

България отново е на челна позиция в поредната печална световна класация – хиляди случаи на агресия в училище – насилие и психически тормоз, както и вълна от кибертормоз. Българските тийнеджъри все повече и все по-рано посягат и към алкохола и цигарите.

Някои от данните: всяко трето дете се оплаква от лошо настроение, най-тормозени са момчетата на 11 години, а над половината от 15-годишните са имали сексуален опит. Над 30% от децата пушат поне веднъж седмично, а 23% са опитвали канабис. И още.

За причините в студиото разговаряме с д-р Михаил Околийски – експерт от Световната здравна организация за България, и Мирослав Долапчиев, председател на Националната агенция за приемна грижа.

Здравните индикатори на младите българи и тийнейджъри са лоши, защото от 20 години у нас нмяма здравно образование за рисковете и здравословното поведение, отбелязва Околийски.

Той добави, че за пръв път се наблюдава опит за пробив – въвеждането на стандарт номер 9 от МЗ, който предвижда развиването на подобен тип послания в цялата страна.

От СЗО, с УНИЦЕФ, БАН и МЗ предствихме резултатите, които виждаме, но имаме амбициозните планове да подпомогнем този процес – как да се преподава с гъвкава и интересна информация, с диалог, който докосва сърцето на децата, каза още той.

Ако не си заинтересован и не знаеш какво да възпиташ в едно дете, за да го подготвиш за живота, никаква забрана няма да помогне, убеден е Долапчиев, който е приемен родител и има наблюдения върху децата в неравностойно положение.

Той е категоричен, че базовите ценностите се полагат в ранна детска възраст, а колкото повече децата порастват, споделянето на проблемите намалява.

Децата в институции често стават жертва на подобен вид насилие, защото у нас малко се подкрепя толерантността, отбеляза и Околийски.

Той коментира и закъснялото сексуално образование на децата, като по думите му момчетата много по-рано започват полов живот. Добави и че статистиката „деца раждат деца“ е преекспонирана и всъщност намалява.

И двамата гости посъветваха родителите да не обръщат гръб на проблемите, а да ги посрещат със сърце, разум и страст.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …