понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / За кого е важно електронното гласуване?

За кого е важно електронното гласуване?

Всички депутати ще получат видео с презентацията за техническите гаранции на електронното гласуване, на която отидоха само петима от народните представители, и то от партиите, които го подкрепят.

Срещата бе организирана на 22 март (ден, който съвпадна с атентатите в Брюксел) заедно с инициативния комитет за електронното гласуване, експерти и граждани.

Божидар Божанов, съветник на министър Румяна Бъчварова по въпросите на електронното управление, който направи и въпросната презентация, разказа за това в еМисия България.

По думите му той се е опитал да обясни на депутатите изискванията към системите за електронно гласуване с идеята те да влязат в законопроекта и така да бъдат превърнати в гаранции за сигурност.

Някои депутати са по-навътре в темата и партиите обикновено изпращат тях, в което няма особен мисъл, подчерта Божанов.

Според него е добре да има място, на което хората да могат да получат отговор на всички висящи въпроси, които подклаждат съмнение в електронното гласуване.

Вотът става преди гласуването на хартия в неделя, като може да се гласува многократно до два-три дни преди това, в случай, че човек се разколебае и реши да го промени. В самия ден на хартиения вот това също е възможно, като се взема предвид гласа, даден последно, обясни експертът.

Задължителни условия пък са: да има отворен и публично достъпен код, за да може експерти, които имат подозрения, да проверят как се държи системата; системата да е проверима открай докрай, т.е. да сме сигурни, че гласът ни е отчетен и то без да се разкрива тайната на вота; да има възможност за паралелни преброявания и тн.

По думите на експерта предстои да се сформира и работна група към НС, която вероятно ще е отворена и към експертни и граждански организации.

Чуйте целия разговор с Божидар Божанов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …