понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / За кампанията без кандидати, или защо партиите не се интересуват от президентската институция

За кампанията без кандидати, или защо партиите не се интересуват от президентската институция

Своеобразната кампания за президентските избори започна под мотото – всяка партия с по няколко кандидатури, всяка втора номинация – с пагон. До скоро наблюдавахме кампании без политики, а днес тенденцията се насочва в кампания без кандидати.

Политическите ходове и профила на бъдещия президент в еМисия България коментираха Юлиана Николова, участник с опит в президентската надпревара през 2006 г. и експерт по европейски въпроси, и социологът Чавдар Найденов.

„Докато досега имахме кампании без политики, сега ще имаме кампании без кандидати. Но това би ли било гарантция, че бихме имали политики?! Според мен – не. Като че ли никой не обръща внимание на президентската институция, защото ако се обръщаше нужното внимание, кампанията отдавна да е стартирала, да са започнали дебатите по това какво може президентът, трябва ли да се променя президентската институция, да са ясни поне основните послания. А сега сме свидетели, както чухме в телевизионно студио Цветан Цветанов да казва, че вече започват да печатат листовките без значение кой е кандидатът, били ясни посланията, слогънът, както и към кого се насочват“, коментира Юлияна Николова.

Тя подчерта, че явно няма значение кой е кандидатът, защото кампанията ще се превърне в „измерване на политическите мускули на партиите“.

По думите на социолога Чавдар Найденов от местните избори насам се наблюдава тенденцията да се издигат кандидати в последния момент.

„Сега тази тенденция достига до трагичен и комичен връх, защото партиите се изчакват взаимно, сякаш няма значение кой ще бъде кандидат и сякаш се избират партии в тази институция, а не мажоритарни личности. Това е част от цялостната деградация на политическия стил в България“, подчерта Найденов.

Той добави, че недоволството от 2013 г. насам се засилва и навлизаме във фуния, в която е нужно лидерство.

„В президентската институция имаме диспропорция, заложена в Конституцията. Президентът е единственият, избиран пряко, т.е. народът го овластява с най-много гласове. От друга страна, президентът нищо не може да прави пряко. На пръстите на едната ръка се броят правомощията му, в които може да прави нещо без да бъде преподписано от министър-председателя, министрите и други. Това са възможността да прави обръщения, да свиква и ръководи Консултативния съвет по национална сигурност и единственото му правомощие, което е сериозно и трябва да бъде упражнявано силно и затова е нужен силен, четящ и мислещ президент, е това да публикува указите за законите и да ги връща на Народното събрание“, коментира Юлиана Николова.

На свой ред, Чавдар Найденов каза, че „живеем в бурни времена и хората искат някой, който да мисли като капитан, а не просто да следва настроенията“.

Целия разговор можета да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …