вторник , 19 юни 2018
Начало / Жива връзка / За какво харчим парите си

За какво харчим парите си

Разходите на домакинствата в България са се повишили с 38% за периода 2010-2015 г. Най-голям дял от разходите на домакинствата са за храна и безалкохолни напитки.

На второ място по тежест се нареждат разходите, свързани с жилището – вода, електроенергия, горива, обзавеждане и поддържане на дома, следвани от средствата за транспорт.

Изводът, който се налага при сравнение на данните е, че средствата за храна и безалкохолни напитки са намалили най-много своята относителна тежест в общите разходи. Ако през 2010 г. те са били 37% от общия разход, то през 2015 г. са 31%.

Най-много се е увеличил делът на разходите за социални осигуровки, който през 2015 г. е достигнал 6,4% от общите разходи, при едва 4,4% през 2010 г.

От потребителските разходи най-висок ръст бележат разходите за облекло и обувки. От непотребителските разходи най-много са се увеличили разходите за социални осигуровки и данъци.

За какво обаче харчат парите си американците?

Според годишния доклад на Щатското бюро по статистика на труда средният годишен доход на семейство миналата година е бил около 56 хил. долара. От тях 62% отиват само в три направления. За сметки по дома средно на година американецът харчи повече от 18 503 долара – разходи по подръжка на къщата или апартамента, вноски за ипотека и плащането на сметките за ток, вода и газ.

Транспортът е вторият най-голям разход, като за него отиват средно 9 503 долара годишно.

На трето място в разходите на домакинствата са средствата за храна. Всяко семейство харчи по поне 20 долара на ден в супермаркетите или около 7 хил. долара на година.

В Америка хората харчат най-малко за стоки, които в България са сред най-предпочитаните – алкохолни напитки и цигари. Най-малкко пари от бюджета обаче американското семейство дава за книги.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …