понеделник , 18 юни 2018
Начало / Жива връзка / За какво да внимаваме след като вдигнаха лихвения процент в САЩ

За какво да внимаваме след като вдигнаха лихвения процент в САЩ

Дългоочаквана финансова стъпка направиха от федералният резерв на Съединените щати. Днес стана ясно, че основния лихвен процент в Америка се увеличава с 0.25 процента на 1 процент.

Това е третото такова повишаване на лихвата за период от 10 години и според експерти – е отражение стабилната икономика в Съедините щати.
Как това ще се отрази на финансите на хората и какво трябва да знаят, за да реагират на промяната в своя полза – попитахме преподавателя по иконома в американския университет във Вашингон – Асен Асенов.

Всички, които имат повече от една кредитни карта, трябва да внимават, защото след увеличаването на лихвения процент ще се вдигнат и лихвите по изхарчените пари, които не са ваши, а са ви дадени от съответната банка.

Специалистите съветват да плащате цялото си задължение по кредитните карти и ако имате кредит с фиксирана лихва, да прехвърлите всичките си задължения към него. Така ще се спестите допълнителните плащания. Но най-осезаемото поскъпване ще усетят тези, които планират да закупят недвижим имот.

Асен Асенов даде следния пример: ако изтеглите ипотечен кредит в размер на 400 хиляди долара и дадете от себе си 100 хиляди, за да си купите имот на стойност 500 хиляди долара – след повишението на лихвения процент ще трябва да плащате допълнителни 100 долара на месец за обслужване на кредита си.

Промяната на лихвения процент ще означава и по-силен долар по света. Но по-високият долар ще означава и намаляване на външно търсене на стоки и услуги в Америка.

Асен Асенов отбелязва, че плавното вдигане на лихвеният процент се случва заедно с очакваната фискална реформа на Доналд Тръмп.
И не на последно място – експерти подчертават, че растежът на лихвения процент ще се отрази на тези, които имат студентски кредити за частни университети.

Но за тези, на които им предстоят да започнат обучението си от тази академична години, кредити и годишните такси ще се оскъпят.
Федералното правителство преразглежда студентските такси всяка година през месец юли.

Вижте повече за лихвения процент в САЩ и чуйте какво посъветва Асен Асенов в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …