вторник , 23 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / За интереса на молдовските студенти към България

За интереса на молдовските студенти към България

Правителството даде зелена светлина за ключова промяна в сектора на висшето образование, като ще се търсят и студенти от чужбина с български произход, които да могат да се обучават в България и да могат да работят за българската икономика.

За интереса на молдовските студенти към български университети разказа в пряко включване от Молдова Александър Боримечков.

По думите му в България молдовските студенти могат да получават по-качествено образование, както и по-благоприятни условия за живеене в общежитията. Те предпочитат Българи, тъй като в молдовските университети съществува корупцията, като за всеки изпит в голяма част от уиверситетите трябвало да се плаща.

„Обучението за бесарабските българи е безплатно и всеки студент от Молдова има право да получава стипендии, двойно по-високи от тези в Молдова. Имат възможност да получават и европейски стипендии“, каза Боримечков.

Той посочи още, че студентите предпочитат да учат икономика, право и медицина в България, а интересът към техническите специалност е по-малък.

„Много малко студенти се връщат в Молдова, тъй като искат да се реализират или в Българи, или в други европейски държави“, допълни Боримечков.

Вижте също

Питай Митко! Дали лошото време отново ни изненада и увеличи ли това броя на катастрофите?

Лошото време отново ни изненада, въпреки, че е средата на януари, как се отразява това …