сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / „За“ и „против“ златната концесия в Трън

„За“ и „против“ златната концесия в Трън

В деня ня изборите, 26 март, трябваше да има референдум в Трън. Темата му само на пръв поглед е локална: да има или да няма концесия за добив на злато в Трънско. Общонационален е въпросът обаче дали и доколко е валиден гласът на гражданите. Особено що се отнася до природата ни и начините, по които я стопанисваме, но без да отменяме темата за бизнеса, поминъка и хляба.

За втори път в рамките на две седмици в „Честно казано“ коментираме референдума и битките, които продължават да се разгарят покрай планирания златодобив по ждрелото на река Ерма.

От привържениците на концесията гостуваха екологът Боян Рашев и учителят Николай Иванов от граждански комитет „Бъдеще за Трънско”. А от противниците гост в студиото бе строителният предприемач Искрен Миланов, съпредседател на гражданско сдружение „Руй“.

„Може и да има, може и да няма референдум по темата. Никой не знае за момента. В момента референдумът сам по себе си е безсмислен. Той е смислен, когато хората знаят какво гласуват“, каза екологът Боян Рашев.

„Референдум може да има, когато обществото е наясно с тезите и за едната, и за другата страна“, изтъкна учителят Николай Иванов. Според него, обаче хората в Трън не са наясно. Той допълни, че референдумът е отменен от закона и правилата, по които трябва да бъда провеждан. „Объркващ е самият призив за референдума. Според мен, не беше дадено достатъчно време, за да се запознаят всички страни с референдума“, каза Иванов и допълни, че въпросът на референдума е бил подвеждащ.

„Истината е следната – решението за провеждането на референдум беше взето на 8 февруари с пълно мнозинство от Общинския съвет на град Трън. Хората в Трън не са глупави и прости. Те са дали на тази земя проф. Саздо Иванов, създател на БНТ, и проф. Стамен Григоров, измислил бактерията на лактобацилус булгарикус. А пък Швейцария, която е два пъти по-богата от Германия, се управлява само от референдуми. Така че престанем със спекулациите дали трънчани са глупави, когато искат да направят референдум“, коментира на свой ред строителният предприемач Искрен Миланов.

Целия разговор „за“ и „против“ златната концесия в Трън можете да видите във видеото:

Още по темата:

Патрик Смитьойс и Цветислава Цветкова: Кой иска да смачка референдума в Трън

В „О!Здравей“: Премиера на филма на Патрик Смитьойс за Трън

Асен Велев и Десислава Хурмузова: Референдум в Трън ще има

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

2 коментара

  1. Концесионерът предлага златодобив чрез унищожителна за екологията технология. Какво раьбираме под думата екология? Това са водата, въздуха, подземните води, горите, птиците, бунолечките и всички четириноги, двуноги и крилати същества върху и около територията на заплануваният златодобивен участък. Кое по точно не е разбрано, че създаването на хвостохранилища и издълбаването на хълмовете е унищожително и пречи на всичко живеещо или пребибаващо на тази територия и околността с десетки години напред и за хълмовете-вечно? Кой е тъп, просто не знам!

  2. Дървосекачът

    Да разбира се ! – Е Задължително да въведем у Нас Подобрен Еталон от Швейцария+Канада+Исландия+Израел .
    …колкото до златото в Трън – мигар Ни трябва концесия ?! …т.е. Би следвало Хората-на-Трън просто да Си осигурят Поминък ! Собствен. ЕкоСъобразен. ДълготрайноУстойчив. И ! – Глобален.
    Успех ! …пък каквото Можем – разбира се ще помогнем. Ние. Всички. Заедно.