петък , 22 юни 2018
Начало / Код 11-13 / За и против катализаторите и решават ли проблема с мръсния въздух

За и против катализаторите и решават ли проблема с мръсния въздух

Идеята на министъра на екологията Нено Димов да бъдат спрени от движение автомобилите без катализатори, а проверката за наличието им да стане основна част от техническия преглед на МПС-ата в КОД 11-13 обсъдиха Георги Стефанов от WWF-България и Христо Радков, председател на „МЕНСА-България“.

Репортерът ни Константин Василев пък разговаря с автомонтьор в един от столичните сервизи за функцията на катализаторите – да филтрират изгорелите газове и така да се намаляват емисиите в атмосферата. Според него обаче не е важно дали има катализатор, а дали стойностите на газовете, които отчита газанализаторът, са в рамките на допустимото. Монтьорът призна, че е премахнал собствения си катализатор.

В студиото Христо Радков коментира, че няма как исканото от министър Димов да се случи законово, след като родният автопарк в големия си процент – почти 70 на сто, е над 15-годишен, а масово слагането на катализатори започва около средата на 90-те.

Той обърна внимание и на финансовата страна на въпроса, като според направена от него справка нов катализатор струва от 900-1000 за по-новите до 2500-3000 лв. за по-старите коли. Колкото по-стара е колата, толкова е по-скъп анализаторът, подчерта Радков.

Според него около 70 на сто от всички МПС-та, вкл. градският транспорт, нямат катализатори и ако ги „бракуваме“, това ще е поредната „национализация“. Според него никой политик няма да си позволи този „лукс“.

Георги Стефанов от WWF посочи, че катализаторите не са толкова скъпи вече, поне според собствената му проверка, като за 13-годишния си автомобил той е закупил уред за 400 лв.

Според него е необходима една по-мащабна национална политика, в която собствениците да бъдат стимулирани да купуват по-нови превозни средства чрез различни финансови инструменти. Само с рестрикции не става, смята Стефанов. Той посочи още, че много малък процент – до 10 на сто, от МПС-ата са отговорни за до 90% от замърсяването.

Стефанов отбеляза още, катализаторите са само на второ ниво по важност, докато още по-важни са DPF филтрите за твърди прахови частици.

Вижте разговора с двамата гости:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …

Един коментар

 1. Този интелект неземен от Менса се чудел дали замърсяването е повече от отопление или от автомобили. Не му било ясно.
  В момента като навън е 35 градуса, дали някой си е напалил печката? Е тогава защо имаме значително превишение на нормите в днешния ден, уважаеми IQ нинжда?
  Другата глупост от това интервю – как така ще те глобяват, ако ти откраднат катализатора? Ами ако на голфа на Ганьо му откраднат двата фара, така ли ще си кара?
  Менсаджията като дава примери с Германия, известно ли му е какви данъци се плащат за 40-годишния трабант там и какви в нашата мила родина?
  Докато се направи поредния анализ, господа псевдо-експерти, ще свърши мандата на кабинета и после пак отначало.
  Каквото и да направи правителството, ще е по-добре от днешната повсеместна автомобилна анархия по отношение на техническа изправност, газове, шумове и паркиране.