събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / За хигиената и белезниците – говори бившият апелативен прокурор Иван Петров

За хигиената и белезниците – говори бившият апелативен прокурор Иван Петров

Хигиената е хубава, но е важно да се спазва. Мен ме освободиха за това, че познавам някого и съм говорил с него по телефона. Сашо Дончев и Сотир Цацаров не са били познати от дълго време, а когато каниш човек, когото не познваш, имаш някаква цел, не се виждате просто да си говорите.

Така коментира срещата на главния прокурор с бизнесмена в кабинета на Георги Гергов бившият апелативен прокурор и настоящ адвокат Иван Петров. Той бе отстранен от Софийската апелативна прокуратура заради нерегламентирани контакти по телефона с Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния.

„Трудно ми е да повярвам, че Гергов и Дончев се събират и решават да вкарват главния прокурор в капан“, каза още Петров и допълни, че ако е вярно, то главният прокурор е „доста наивен за един умен човек и добър юрист“.

По думите му срещата е злоупотреба със служебно положение на Цацаров. „Но законът не познава възможност главният прокурор да образува дело срещу себе си, няма и вариант да бъде освободен. Процедурата е единствено да бъде освободен от длъжност от президента, но тя е сложна и трудна. Трябва да е иницирана от 3-ма души от прокурорската колегия или министърът на правосъдието, по предложение на 17 души от ВСС, което не виждам как може да се случи“, обясни Иван Петров.

Зависимостта на всички от главния прокурор е ограмна. Никой не помисли, че безконтролната му власт трябва да бъде поставена в рамки, изтъкна още адвокатът. Той допълни, че зависимостта на прокурорите от главния прокурор е огромна.

По думите на Иван Петров, ако твърденията на Сашо Дончев са верни и главният прокурор го е заплашвал, то случаят трябва да бъде разнищен докрай.

Фактът, че няма как да бъде установено дали това в кабинета на Гергов е истина, е проблем, категоричен е той.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …