четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / За гораните – разказ от първо лице

За гораните – разказ от първо лице

Кои са гораните, къде живеят и каква е връзката им с България – за тези потомци на етнически българи, които живеят на територията на днешно Косово и Албания, в еМисия България разговаряхме с журналиста и изследовател Таня Мангалакова от сдружение „Балкански форум“. Тя е автор на книга и филми за тях.

Става дума за капсулирана общност, която се жени помежду си, не говори албански език, а български диалект, пази стари родни традиции, изповядва исляма и е много бедна, разказва тя.

По думите й повечето млади работят в Западна Европа, за да издържат себе си и близките си, като се завръщат да се видят с тях през лятото и на празници като Джурджевден – 6 май.

В началото на XX век те свободно са ходили в България и са били известни тук като бозаджии и бюрекчии, но след Втората световна война и идването на комунистическата власт, напускат страната ни.

Какви са сватбите и носиите им, как се препитават гораните, от какво се страхуват – чуйте целия разказ на Таня Мангелакова:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …