понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / За гимнастиките в енергетиката и скъпия ток – говори Красимир Дачев

За гимнастиките в енергетиката и скъпия ток – говори Красимир Дачев

Как се формират цените на тока в България и кой има най-голям интерес от схемите с електроенергия – това коментира бизнесменът Красимир Дачев, собственик на комбината „Свилоза“.

„Всички български ТЕЦ-ове, които работят на донбаски въглища, са по модел от 1939 г. Номерът е да получаваш пари за непроизведена енергия – с това се изкарват милиони годишно“, обясни бизнесменът.

„Зимата като стана студено, изведнъж се оказа, че няма откъде да купим ток, спряхме износа. Оказа се, че над 40% от инсталираните мощности в България не могат да работят, тоест те са неефективни, но им се плаща. Затова българката енергетика няма да работи“, категоричен е Дачев.

„Проблемът е да влезеш в системата. За там има много специални пропуски. Аз затова имам проблеми сега, както и след като продадох „Свилоза“, коментира още бизнесменът.

„Софиянци не плащат реалната цена на парното. Плаща я цяла България, защото Топлофикация – София освен топло, произвежда и ток. И за да се намали цената на парното, се увеличава цената на тока, който се изкупува“, коментира Дачев.

„Но това е нищо, в София. В провинцията е страшно“, допълва той.

Колко милиона са нужни, за да си направиш подстанция и защо държавата се е превърнала в по-голям рекетьор от ВИС и СИК в най-силните мутренски времена – вижте повече в интервюто с Красимир Дачев!

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Велимир

    Жал ми стана за човечеца. Работниците му мизеруват с няколко стотин лева, той пръска милиони за собственото си дупе. Как да … за журналистиката ми е думата. Защо не го пита за запора на фирмата ? Имал да плаща по договор 20 000лв, но не можел щот има запор и се жалва. Второ .. уж чист бизнесмен, законен, честен, а споменава за взаимоотношения със СИК и ВИС , но Диков се не интересува.
    Сещам се за Дъмбовеца. Диков му се качва в Ламборгинито, кара му Поршето, възхищава му се на къщата, дава му трибуна да се жалва колко го спъва всичко, а той, видиш ли, голям бизнесмен. Е, към ден днешен кредиторите му разпродават целия бизнес. Ще ходи ли да снима Диков как ЧСИ-то товари колите ?